contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Legume Si Fructe Pentru Iarna

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga


Prin congelare, fructele si legumele isi pastreaza aproape in intregime substantele nutritive, culoarea si aroma. Iar datorita temperaturii foarte scazute la care sunt pastrate, este impiedicata inmultirea microorganismelor.
Deoarece cristalele de gheata care se formeaza in momentul congelarii distrug peretii celulelor din produsele vegetale, dupa dezghetare acestea au o structura mai putin omogena si sunt mai moi.
Pentru ca operatiunea de congelarea a fructelor si legumelor sa-ti reuseasca si sa te bucuri de conopida, visine, capsuni sau vinete chiar si in mijlocul iernii, trebuie sa tii cont de cateva lucruri.
Pentru congelare alege fructe si legume proaspete, bine coapte, de calitate, care sa nu fie patate, zdrobite, ofilite, manate .
Toate fructele sau legumele trebuie spalate in apa rece (eventual, oparite dupa aceea si racite iar in apa cu gheata), uscate si curatate inainte de a fi puse la congelat. Spala alimentele rapid sub jet, dar nu le pune sa stea in apa.
Unele legume, cum ar fi vinetele, trebuie pregatite inainte de a le congela. Coace vinetele, curata-le si lasa-le la scurs intr-o sita, la frigider, timp de cateva ore. Apoi le ambalezi in pungi de plastic si le asezi in congelator.
Raceste toate alimentele inainte de a le pune in congelator, pentru a grabi procesul de congelare.
Incearca sa folosesti pungi de plastic speciale pentru congelat (sunt mai groase si nu se rup atat de usor). Ambalajul trebuie sa fie impermeabil la aer, apa si intact.
Ambaleaza alimentele in cantitati mici, cat ai nevoie la o singura masa sau sa prepari o mancare.
Pentru supe, ciorbe si tocanite, combina legumele si zarzavaturile intr-o singura punga cantitatile necesare la o reteta.
Strange cat mai bine pungile de plastic, ca sa scoti aerul (responsabil de oxidarea alimentelor) din jurul produselor.
Eticheteaza pungile, specificand cantitatea (in kg si/sau portii), continutul si data ambalarii. In acest fel, vei putea sa te orientezi mai usor printre pachetele din congelator, atunci cand le alegi pe cele necesare unei mese. De asemenea, incearca sa dispui in asa fel pachetele, incat produsele pe care le-ai pus primele la congelator sa fie si primele folosite.
Daca ai sertare de congelare rapida, pune intai pachetele aici si dupa cateva ore distribuie-le in restul compartimentelor. Cu cat alimentele ingheata mai repede, cu atat substantele nutritive, culoarea si aroma sunt pastrate mai bine. In plus, microorganismele nu se mai dezvolta si nu mai produc toxine.
Tine cont ca majoritatea fructelor si legumelor isi sporesc volumul prin congelare - apa continuta in ele ingheata. Asa ca, nu burdusi sertarele cu pungi de alimente si lasa putin spatiu deasupra si in jurul lor pana ingheata. In acest fel aerul rece circula mai rapid printre ele, iar alimentele se congeleaza mai repede.
Tine evidenta pungilor si pachetelor.
Temperatura din interiorul congelatorului nu trebuie sa depaseasca -20/ -18 grade Celsius, pentru ca fructele si legumele sa se pastreze in conditii optime.
Daca pui in practica aceste sugestii nu te vei teme ca fructele si legumele puse in congelator s-ar putea strica. Iar iarna ta va mirosi a cruditati.
Vinete congelate
Vinetele se coc si se pun pe un fund de lemn, sa se raceasca. Se cresteaza cu cutitul la capatul bombat, cat sunt fierbinti
Dupa ce s-au racit, se curata, se desprind de cotoare, apoi se rup fasii (sau se toaca lejer cu un satar de lemn).
Se pun in pungi de plastic , se aplatizeaza usor cu podul palmei (ca sa poata fi puse una peste alta in congelator), se inchid bine .Se baga la congelator.
Ardeii copti grasi si capia
Se pastreaza foarte bine la congelator exact ca vinetele.
Patrunjelul , mararul,leustean,
Se spala, se rup de pe codite si se lasa, rasfirate, sa se usuce bine pe un stergar uscat. Apoi se pun in pungulite de plastic (cantitati mici, in fiecate pungulita, cam cat o legatura) si le taiem la ciorba gata inghetate se taie fff usor .
Pentru ciorbe
Morcov,ardei,radacina de patrunjel,telina ,gogosari toate se taie in cuburi mici si se pun in pungi exact cat pentru a face ciorba .
Fasolea pastai
Fasolele pastai se pun oparite, se fierb cam cit sa se inmoaie putin,se lasa la scurs apoi in pungi si la congeletor .
Rosiile
Congelate nu vor mai fi bune decat la mancaruri gatite.Le punem la opatit apoi le curatam de pielite le feliem si le punem la pungi apoi in congelator .
Conopida, brocolii
Si ele se pun oparite, se fierb cam cit sa se inmoaie putin,se lasa la scurs apoi in pungi si la congeletor .
Visinile,struguri ,prune ,capusuni ,caide, piersici
Pentru visine ,piersici,caise, prune se spala ,se scot samburii ,se aseaza fiecare in tavite (eu folosesc tavite de la mici )nu se pun decat intr-un starat se foliaza cu folie alimentara si se pun la congelat ,iar strugurii si capusunile se spala se lasa la scurs se pun tot in tavite , se foliaza si la congelator .A NU SE DEZGHETA IN APA ORICUM ELE DUPA DEZGHETARE SA STITI CA SE VOR INMUIA PUTIN !


Articol recomandat de liligospodini.blogspot.com