contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Lifestyle Thoughts Si Un Terci De Ovaz

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
     Stiu ca am promis sa vin cu o reteta de prajitura cu sos de mere dar in weekendul asta nu prea am avut chef de gatit. Azi am facut un tort aproape raw cu migdale si cacao si avocado si zmeura dar nu despre asta vreau sa va povestesc.

     In ultima vreme am incercat sa acord mai multa atentie stilului de viata, prin asta intelegand alimentatia, ingestia de lichide, miscarea si somnul, nu neaparat in oridnea asta.Am inceput sa citesc mai mult si am facut mici schimbari care nu au dat inca mari rezultate dar care cred ca vor fi vizibile in timp.
     Cea mai importanta dintre acestea este aceea ca am inceput sa merg la sala. Stiu ca poate pentru multi dintre voi nu inseamna nimic dar pentru mine, cel mai lenes om de pe pamant, este mare lucru. Si cand spun asta vreau sa intelegeti ca nu mi-a palcut niciodata sa fac sport si ca in anumiti ani de scoala singura materie la care aveam nota 9 era educatia fizica (si desenul si muzica, for that matter). Ei bine mi-am luat inima in dinti si tarata de sor'mea care merge la sala cu religiozitate am facut primii pasi in domeniu. Nu pot sa spun ca a fost usor, dimpotriva. In primele zile am avut o febra musculara de nu puteam sa ma intorc de pe o parte pe cealalta noaptea in pat. Am continuat insa sa fac exercitii si acum ma simt din ce in ce mai bine. Poate e prematur sa spun asta dar parca am deja mai multa rezistenta la efort si dorm ceva mai bine. Ca sa nu mai zic ca miscarea mi-a umplut o parte din timpul liber pe care il aveam si pe care obisnuiam sa il pierd navigand aiurea pe net (a se citi pe Facebook) si ca cea mai mare satisfactie pe care o am in unele zile e ca am consumat mai mult de 500 de calorii fara sa ma opresc.
     In ceea ce priveste orele de somn, incerc de ceva timp ca acestea sa fie 7-8 pe noapte si de cele mai multe ori imi si reuseste. Am mici probleme cu colocatarii care au un program usor diferit de al meu dar suntem pe drumul cel bun.
     Cu consumul de apa nu stau inca prea bine, cred ca seman cu mama mea care nu bea apa pentru ca nu ii este sete. Desi imi impun asta, nu cred ca reusesc sa beau 1,5 litri in fiecare zi, doi nici atat. Consum mai multe lichide atunci cand fac miscare, asa cum e firesc, si incerc sa beau apa inainte de a mis e face sete.
     Am ajuns si la cea mai importanta problema si anume alimentatia. Stiu cu totii ca ceea ce mancam ne influenteaza starea de bine si sanatatea dar nu este intotdeuna usor sa facem cele mai bune alegeri. In primul rand e destul de greu sa gasesti legume si fructe crescute in voie, fara ingrasaminte sau pesticide. E la fel de greu sa mananci carne de pui crescut la curte sau peste pescuit din ape nepoluate si e si mai greu sa faci toate aceste lucruri deodata. Asa ca, baby steps: azi o supa de curcan de tara, maine o prajitura fara zahar sau unt, poimaine un desert raw si poate luna viitoare renuntam de tot la desert. Asa am ajuns sa descopar reteta asta de terci de ovaz, extrem de hranitoare si gustoasa, asa cum nu credeam sa fie vreodata ceva numit TERCI.

Ingrediente:
pentru 2 portii, timp preparare 5 minute
1 cana fulgi de ovaz
1 3/4 cani de apa
3-4 linguri de nuci
2 linguri seminte de in
3-4 linguri merisoare uscate
3-4 linguri stafide
o lingurita extract de vanilie
1/2 lingurita scortisoara
3-4 linguri lapte 1,5% grasime
Preparare:
     Intr-o craticioara cu fund dublu amesteca apa, ovazul, semintele de in si fructele deshidratate. Adu la punctul de fierbere apoi redu focul si lasa sa fiarba incet timp de 5 minute pana ce ovazul s-a inmuiat. Da  vasul la o parte, adauga vanilia si laptele si amesteca bine. Imparte ovazul in pahare si presara cu nuci, scortisoara si indulceste cu miere. Serveste imediat.

     Bineinteles ca pornind de la varianta asta putem diversifica inlocuind fructele uscate cu fructe proaspete, adaugand si alte seminte sau alte condimente. O banana taiata felii se potriveste de minune impreuna cu o lingurita de cacao, spre exemplu.
     E recomandat sa mancam terciul asta la micul dejun, pentru ce este bogat in carbohidrati si ne va oferi energie pentru o perioada de cateva ore. Semintele de in si ovazul de aduc in plus fibre iar laptele degresat o textura cremoasa, fara a spori insa prea mult numarul de calorii. Nu am mai adaugat sare pentru ca nu consider necesar si incerc sa reduc cat mai mult sarea adaugata in mancare, plus ca laptele de vaca are deja suficient sodiu.
     Cam atat pentru azi. Va doresc sa aveti o saptamana usoara, in care sa faceti alegerile corecte pentru un stil de viata sanatos.
P.S: Daca deschideti blogul in Chrome veti vedea jos un tabel cu informatiile nutritionale pentru aceasta reteta. Eu nu reusesc sa le vad in Mozilla si nu inteleg inca de ce. Voi le vedeti?
Later edit: se pare ca problema s-a remediat. Daca dati clic pe sagetica din dreapta veti afla mai multe informatii nutritionale si le puteti personaliza pentru varsta, greutatea, inaltimea si nivelul vostru de activitate. Enjoy!
##LAVEEM_LABEL-ID:12bb19c0##