Liutenita
articol scris de aphextwinz blog aphextwinz.wordpress.com
Care e tot zacusca, da’ pe bulgareste, numai ca a lor nu are consistenta celei romanesti si cum, absolut accidental, a mea a iesit foaaarte asemanatoare cu cea de la ei, asa i-am zis, ce sa ii fac.
Treaba, initial, a fost simpla, ardei copti, kapia, vinete coapte (vinete), ceapa, ulei, foaie de dafin, sare, piper. Ei, aici buba nitel, ca am tocat chestiile congelate si s-au facut cam pasta si raportul vinete-ardei era in defavoarea vinetelor.
Nici gand sa mai coc, asa ca am curatat, lasat cu sare la scurs, doua vinete, apoi le-am pus ca atare peste cele coapte si am plusat si cu un dovlecel mai mare, ca, fireste, am gasit la jumatate de pret.
In rest, oala batraneasca, foc mic si iubire. Iuteala nu mai pun la nimic, dar asta nu inseamna ca nu ar fi mers.
Si pentru ca mereu ma oparesc atunci cand umplu borcanele, chiar si cu lusul, ed data asta am folosit o minunata palnie masurata fix pe borcanele avute.
In afara de faptul ca se poate consuma ca atare, pe paine, poate fi folosit si ca adaos la mancaruri, in loc de ketchup la burgerii pe care o sa ii fac, ori sos pentru paste. Si nu numai, e foarte versatila tocano-soasa asta.
rororo