contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Lokum (rahat Turcesc)

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

In primul rand va urez Un An Nou mai bun,plin de iubire, intelegere si mai ales sa aveti sanatate caci asta conteaza in viata, fara ea viata este tare grea.
Sper ca ati petrecut trecerea dintre ani alaturi de oameni dragi ,ati savurat bunatati si v-ati simtit bine.
Incep anul scriid aici o reteta menita sa ne indulceasca si sper ca anul acesta sa fie unul dulce si fara probleme pentru fiecare dintre voi cititorii mei.
Reteta de fata m-a atras cand am vazut.o pe blogul Adniei si mi-am propus sa o incerc,intre timp am uitat si mi-am adus aminte in perioada Craciunului cand am vrut sa fac cozonaci si nici n-am gasit la magazinul rusesc rahat romanesc, asa ca prima runda de cozonaci am facut fara, iar de revelion am facut cu cel ce am sa vi-l prezint.
Recomandarea mea pentru cei ce vor sa-l foloseasca in prajituri e sa-l prepare cu cel putin o saptamana inainte pentru a avea timp sa se usuce.
Prepararea lui este foarte usoara si rapida.Se pot folosii diverse arome in functie de gust.
Prima varianta a fost cea care a folosit-o si Adnia, adica cea cu apa de trandafiri, mai exact am folosit :
500 ml apa
500 gr zahar
150 ml apa trandafiri
25 gr dulceata petale trandafiri
100 gr amidon alimentar
1 lamaie
Se pune intr-o oala zaharul, apa si coaja de lamaie si se lasa pana se dizolva zaharul, moment in care punem lamaia taiata felii.
Cat lasam la fiert sa se lege siropul amestecam apa de trandafiri cu dulceata de trandafiri(Adnia a folosit sirop de trandafiri) si turnam usor amestecand mereu peste amidon.
Cand siropul s-a legat se scot feliile de lamaie si de adauga amidonul amestecand continuu (pentru a evita sa se prinda) si lasam pana se ingroasa.Compozitia v-a fi una opaca dar in timp se v-a clarifica.
Cand s-a legat bine turnam compozitia intr-o tava pe care am tapetat-o cu folie de aluminiu si a uns-o cu ulei.Eu am folosit ulei cu aroma de rom, ulei care il folosesc de fel la clatite.
Se niveleaza si lasam la rece, cel mai bine peste noapte, dar nu la frigider.A doua zi taiem rahatul si-l dam prin cocos sau ce va place voua.
Daca nu va place foarte mult aroma de trandafiri(al meu a spus ca aroma e f puternica, dar mie-mi place, oricum dupa cateva zile mai dispare din intensitate) puteti pune jum apa trandafiri, juma apa normala.
Varianta a doua am facut-o cu portocale, inlocuind apa de trandafiri si siropul cu sucul proaspat stors de porto cu tot cu pulpa, iar lamaia am inlocuit-o cu portocala.

Am sa continui sa mai incerc si alte variante, alte gusturi .