contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Mancarea Asiatica...adevar Sau Provocare?!

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Tu, cititorule, cel care ma vizitezi cand ai timp si cand esti curios sa vezi ce am mai elogiat aici despre experienta mea culinara in China, stii despre mine ca sunt adepta mancarii traditonale chinezesti, ca nu-mi place sa inlocuiesc ingredientele chinezesti cu altele care nu-si au locul in bucataria chinezului. Si dupa cum am mai spus si in Cum sa gatim mancarea chinezeasca perfecta, un sos combinat si cumparat din supermarket coboara mancarea chinezeasca de la locul ei binemeritat la un miselesc loc mai jos. Dar tot tu, cititorule, mereu imi spui ca nu gasesti intotdeauna ingredientele de care ai nevoie sa gatesti "mancarea perfecta", ca timpul nu-ti permite mereu sa cauti pe nu stiu unde acel mic ingredient care ar da perfectiune mancarii chinezesti si ca nici buzunarul nu te mai suporta atunci cand ii ceri sa scoata un banutz pretios pentru un wok bun care sa-ti aduca rezultatul scontat in bucatarie. 
De cateva zile incoace primesc nenumarate mesaje si ma suna prieteni care imi spun: " ai auzit? La Lidl aduc condimente si sosuri chinezesti!". Dar ceea ce nu au stiut ei este faptul ca provocarea asta a venit pentru mine inca de acum o saptamana cand acasa la mine au venit 2 cutii mari pline cu sosuri, uleiuri, si alte cateva produse semi-preparate. In acest fel, am avut ocazia sa testez cateva ingrediente si preparate din gama produselor asiatice propuse in Saptamana Asiatica timp ce va dura pana pe data de 5 februarie.
Ce mi-a placut inca de la inceput si m-a impresionat, a fost faptul ca absolut toate produsele au ajuns la mine in stare perfecta! Produsele inghetate au venit in cutii speciale frigorifice, iar sosurile si taiteii au fost ambalate individual in pungi speciale, astfel incat sa nu se deterioreze pe drum.
Ei...bun! Si acum vazandu-ma cu atatea produse la un loc in toata bucataria mea, m-am apucat sa le iau pe fiecare in parte, si sa le studiez asa cum capul ma taie si inima imi dicteaza. Avand la indemana si pliantul care anunta Saptamana Asiatica, vad intreaga gama de produse cat si preturile acestora. Si de aici a si venit explicatia pentru care unele dintre produsele pe care am sa le expun mai jos nu au avut nici gustul, nici aroma unui produs de talie asiatica. Dar papilele mele gustative sunt fixate pe un anume tip de mancare asiatica, parerea ta, cititorule, poate fi alta.  Tin doar sa-ti spun ca, ceea ce scriu mai jos este doar un punct de vedere al meu, al unui om, care timp de 2 ani am mancat numai si numai mancare chinezeasca si nimic altceva. 
Eu doar vin cu parerea mea, tie, cititorule, iti ramane sa testezi singur produsele, fara a fi influentat de ceea ce iti spun eu aici. 
Au fost 4 borcane cu sosuri gata preparate pentru wok


si 3 sticle cu sosuri pentru dipping


au mai fost 2 sosuri de soia, unul indonezian-mult prea dulce pentru gustul meu, celalalt japonez-indeajuns de sarat ca sa nu mai fie nevoie sa pui sare in legume sau carne atunci cand gatesti cu el. Insa daca nu tineti la eticheta mancarii chinezesti si va place mancarea mai sarata sau mai dulce, este ok, o sa va placa. In plus, pretul la aceste 2 sosuri este rezonabil pentru calitatea lor.


Pe langa sosuri, au fost si 3 sticle de ulei presat la rece: Ulei de susan, Ulei de arahide si Ulei pentru wok


Avand in vedere ca toate cele 3 tipuri de ulei costa invariabil 9,99 RON, calitatea este acceptabila, mai putin poate pentru uleiul de susan. In mod normal, uleiul de susan este folosit la sfarsit, dupa ce terminam de gatit preparatul, tocmai pentru a da mancarii acea aroma specifica si unica a susanului. Uleiul testat nu a avut nici consistenta, nici culoarea si nici aroma uleiului adevarat de susan. In schimb, celelalte doua tipuri de ulei isi merita banii. Uleiul aromat pentru wok este indeajuns de condimentat dar nu exagerat, cu miros si gust placut. Uleiul de arahide a avut aroma de arahide, dar nu si gust pregnant. 

Primul sos de dipping, Curry Sauce a fost ok, un pic prea aromat, a cam "furat" din savoarea preparatului, insa si-a meritat numele si prestanta


Sosul Sweet and Sour m-a dezamagit intrucat numele iti spune ca este vorba de un sos dulce acrisor si cam atat, insa pe deasupra a fost si iute, deci iuteala nu si-a avut rostul aici


Vazand Sosul de mango, am crezut ca poate totusi va fi indeajuns de dulce ca sa-l pot folosi la un preparat pentru desert, insa nu s-a putut. Am remarcat oarece gust de mango, dar si acesta cu aroma iute. Culoarea sosului este una placuta, insa frapeaza ochiul cu micile puncte albe din el.



Primele pe care le-am incercat au fost produsele semipreparate. Pe toate le-am gustat alaturi de sosurile de mai sus: 1 cutie Spring Rolls cu legume


si 1 cutie Spring Rolls cu carne


Daca nu scria pe cutie ca sunt pachetele de primavara, as fi crezut ca sunt un fel de placinte mai mari , gen strudel. Am testat cate 2 din fiecare, le-am prajit in ulei incins, iar restul de cate 2 le-am pus in cuptor, ultima varianta fiind mult mai placuta sufletului meu. 


Chiar daca au fost atat de mari, si ochiul meu s-a putut obisnui mai greu cu dimensiunea lor, m-au surprins in mod placut caci au fost pline cu legume bine alese, condimentate echilibrat, care s-au comportat exemplar atunci cand le-am gatit. Umplutura a stat cuminte la locul ei, iar invelisul s-a rumenit frumos fara sa se lipeasca sau sa se dezintegreze. 




Insa din cate am vazut in pliantele respective, exista si Mini Spring Rolls. Deci daca le cumparati pe acelea, va astept sa-mi spuneti parerea cu privire la ele. 



A doua surpriza placuta au fost crevetii Crispy coated prawns

I-am prajit in ulei incins un pic mai mult decat scria pe cutie. Si acestia s-au comportat exemplar la gatit, invelisul crevetilor nu a fost nici prea gros, nici prea subtire, indeajuns cat sa se faca crocant dupa prajire. Iar sub invelisul din aluat tempura am gasit crevetii intregi si proaspeti, destul de buni la gust. Au mai ramas si pentru a doua zi. Au fost la fel de buni si calzi si reci.





Cu sosurile la borcane a fost altceva. Am citit ce ingrediente contin, am vazut consistenta si culoarea lor si cam atat, citeste singur si decide, draga cititorule! Iti spun insa, ca vei putea sa pui in valoare aceste sosuri daca vei pune in wok-ul tau de gatit diferite tipuri de carne cat si legume variate. Per total, aceste sosuri mi-au dat impresia de mult prea condimentat si cam colorat. Insa daca vei folosi cate 2 linguri de sos la o portie de gatit, vei obtine un fel de mancare indeajuns de condimentat si bun la gust. Totul este sa jonglezi atat cu legumele cat si cu carnurile, astfel incat sa iti placa in final gustul. 


Curry sauce, a fost aromat dar nu foarte, mi-a placut totusi la gust.


 Pe el l-am folosit la 
Supa thailandeza cu pui si lapte de cocos


caleste in ulei pentru wok, 1 catel de usturoi si 1 fir de ceapa verde


adauga bucatile de piept de pui 


rumeneste-le bine pe toate partile


 adauga 4 bucati lemongrass


toarna peste 1 cutie lapte de cocos


pune 2 linguri de Sos curry


amesteca si lasa sa fiarba 2 minute


serveste in boluri individuale alaturi de coriandru proaspat si fulgi de cocos si eventual ardei iute. Supa aceasta chiar mi-a placut si am savurat-o cu mare placere!



 Sosul Sweet and sour a fost mult prea condimentat pentru gustul meu, plus ca mi s-a parut ca are o cantitate destul de mare de muguri de bambus


L-am folosit totusi la o reteta clasica de

Creveti in sos dulce-acrisor


intr-o lingura de ulei de wok caliti 1/3 fir de praz


adaugati crevetii 


condimentati cu 2 linguri sos dulce acrisor 


serviti


Sosul dulce acrisor  Ajam pangang mi s-a parut si acesta destul de condimentat, nu foarte diferit de cel de sus


l-am folosit la Pui dulce acrisor cu ananas


intr-un wok caliti carnea de pui


 adaugati 1 ardei gras verde taiat cuburi


dupa care 1/2 conserva ananas scurs


adaugati 2 linguri de Sos dulce acrisor



mai lasati sa fiarba 1 minut, serviti!




Sosul Wok Sauce Indonesian  mi s-a parut interesant la gust si oarecum spre dulce, dar cu o culoare bruna, cam prea inchisa pentru mine


pentru el am pregatit

Porc caramelizat cu arahide


intr-un wok incingeti 2 linguri ulei de arahide, adaugati 1 lingurita zahar brun 



lasati sa se caramelizeze zaharul, dar miscati-va repede caci se va arde intr-o secunda! Dati tigaia la o parte


adaugati bucatile de carne de porc, amestecati si reasezati tigaia pe foc


adaugati 2 linguri sos indonezian si 3 linguri de supa de pui, mai lasati sa fiarba 1 minut



adaugati 1 morcov tocat cuburi si 1/2 castravete tocat cuburi 


lasati sa se caleasca si adaugati 1/2 ceasca arahide prajite


amestecati bine si serviti


Taiteii noodles au fost acestia.


 In China, ei sunt cunoscuti ca fiind taitei instant si totodata si taiteii cei mai ieftini si mai convenabili. Acest tip de taitei este folosit in general in supe, si mai putin calit in wok, intrucat au continut mare de faina de grau, devin lipiciosi la gatit si greu de manevrat in procesul de gatire. Insa, dupa cum am mai spus, pentru supe sau salate sunt super ok si destul de satiosi. 


Eu i-am folosit in 2 retete:

Salata calda de taitei cu legume


fierbi taiteii in apa nu mai mult de 4 minute, ii scoti din apa in care au fiert, ii treci printr-un jet de apa rece si ii stropesti cu 1 lingurita Ulei de susan 

intr-un wok incingi 1 lingurite Ulei pentru wok, adaugi 1 fir de ceapa verde si 1 catel de usturoi 


 adaugi peste 1 morcov taiat fasii si 1/2 ardei gras rosu, lasi sa se caleasca toate


inchizi focul, adaugi peste legume taiteii fierti


pui 1 lingura Sos soia japonez si nu mai adaugi sare, decat daca ai gustat si ti se pare ca nu e prea sarat


presari peste 1 lingurita seminte de susan, amesteci bine


servesti imediat cu ceapa verde proaspat tocata


si Supa de taitei cu creveti si toufu


intr-o oala incalzesti 200 ml supa de pui clara
pui supa in bolul de servit, condimentezi cu 1 lingurita Sos de soia indonezian si 1 praf sare


asezi frumos o portie de taitei



adaugi 5-6 creveti fierti si tocati si 2 ciuperci urechi de lemn tocate


adaugi si cateva bucati de toufu condimentat


presari ceapa  verde tocata , 1 ardei rosu proaspat , iar deasupra adaugi cateva picaturi de ulei de susan


o supa consistenta si hranitoare


tot pentru sosurile de soia mai poti servi o portie de coltunasi, dar neaparat sa mai adaugi: 1 lingura otet de vin, 1 lingurita ulei de susan, 1 catel de usturoi, ceapa verde si eventual ardei iute


In concluzie pot spune ca produsele de mai sus nu se aseaza la acelasi nivel cu produsele originale asiatice, insa pentru cei care nu au gustat mancare adiatica si sunt dornici sa le incerce, produsele pot constitui o alternativa. In plus, ele poti fi considerate un produs "rapid si ieftin", dar cu rezultate mai putin satisfacatoare. Dar pe deasupra, s-ar putea sa-ti placa noile produse.Insa, din nou, subliniez: este parerea mea pura si personala! Nu o lua ca atare, ci ia-o doar ca pe o parere orientativa, din punctul unui om de vedere care a mancat destul de multa mancare chinezeasca la viata lui! :) Asa ca te invit, draga cititorule, sa testezi si tu produsele si sa-mi spui cum ti s-au parut.
Si zicand toate acestea, te las pe tine cititorule sa decizi singur ce produse iti alegi, cum le gatesti si cu cine le savurezi. :)