contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Mâncărică De Fasole Cu Afumătură

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga





Pentru anotimpul rece această mâncare de fasole uscată este, pe cât de simplu de gătit, pe atât de potrivită. Eu am încercat varianta cu afumătură, dar o puteţi găti şi simplă, fiind la fel de gustoasă.
Aveţi nevoie de:
1. 1 kg fasole
2. legume (3-4 cepe, 2 morcovi mai mari, 1-2 ardei graşi)
3. afumătură (şuncă, coastă, etc.) 300-400 g
4. 4-5 linguri pastă de tomate (cu cât mai multă pastă de tomate folosim, cu atât mai gustoasă va ieşi această fasolică)
5. 2 linguriţe bicarbonat de sodiu
6. condimente (sare, piper, foi de dafin, cimbru, pătrunjel verde).


Procedăm astfel:
- curăţăm fasolea de impurităţi, o spălăm şi o punem la opărit cu apă doar cât să o acopere; când fasolea a început să fiarbă, adăugăm bicarbonatul de sodiu (bicarbonatul uşurează digestia), amestecăm (acesta se va umfla) după care lasăm 3-4 minute să mai fiarbă; stingem apoi focul, aruncăm apa în care am opărit fasolea şi o spălăm în mai multe ape, până ce rămâne curată;
- punem fasolea din nou la fiert cu 4-5 litri apă şi 1 lingură de sare, peste care adăugăm legumele (2 cepe, morcovii şi ardeii) tocate mărunt;
- acoperim oala şi fierbem fasolea 1-2 ore, până ce lichidul scade iar bobul de fasole s-a înmuiat;

- într-o altă cratiţă mai înaltă, călim celelalte două cepe cu şunca tăiată bucăţi;


- când ceapa s-a călit, adăugăm pasta de tomate şi amestecăm bine;

- imediat adăugăm boabele de fasole peste ceapa şi şunca călite, cu ajutorul unui polonic, după care completăm cu supă de fasole până ce boabele au fost acoperite;

- mai fierbem fasolea 10 min., amestecând des pentru a preveni lipirea mâncării;
- condimentăm fasolea cu sare, piper şi foi de dafin, iar când aceasta s-a legat iar supa a scăzut, stingem focul.

Servim fasolea fierbinte, cu pătrunjel proaspăt tocat şi cu murături sau salată de care dorim.


Este un fel de mancare neaoş românesc, pe care îl gătesc mai rar dar de fiecare dată cu poftă şi plăcere, iar cei care l-au gustat, l-au apreciat şi l-au solicitat iar şi iar. Merită încercat!



Articol recomandat de ioana-retetecalamamaacasa.blogspot.com