contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Meniu De Craciun

articol scris de truedelights blog

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

 

A venit in sfarsit  iarna.
Ne-a adus in dar  prima ninsoare cu fulgi mari si pufosi care ne-a dus cu gandul mai aproape de sarbatorile de iarna, de atmosfera de Craciun care inseamna vacanta ,inseamna colinde, braduti impodobiti, inseamna sa vezi o lume care se straduieste sa fie mai buna, dar mai presus de toate inseamna bucuria de a sta la masa de sarbatoare alaturi de toata familia. Si daca masa e incarcata cu bucate alese precum sarmalute, cozonaci, fripturi si prajiturici delicioase ,parca bucuria e si mai mare. Impresioneaza-i placut pe cei dragi cu mancaruri deosebite. Cu putina pricepere si un strop de imaginatie poti pregati retete delicioase,exact ” ca la mama acasa”.
In primul rand sa incepi cu preparatul  cozonacului ,pare munca laborioasa dar nu e. Si chiar daca nu-ti va iesi cozonacul perfect vei ramane cu satisfactia ca ai adus in casa mirosul copilariei , mirosul de sarbatoare , cozonacul umplut fiind el insusi o sarbatoare.

Ca este simplu, impletit ,in doua culori, cu nuca, stafide ,  cacao sau mac ,  savoarea si mirosul cozonacului  sunt inconfundabile.
In pregatirile tale sa ai in vedere apoi, sarmaua traditionala, sarmaluta noastra cea de toate sarbatorile, care ne face sa ne simtim cu adevarat romani.   Ca este in foi de varza sau in foi de vita de vie, sarmaua chiar nu poate lipsi de pe masa de Craciun. Si bineanteles,” langa sarmale va aburi nesmintit o mamaliga ,haiduceasca, vartoasa, tiparita pe ceaun ,mestecata pana la ruptul facaletului de unul care nu osteneste lesne, si va spuma subtire intr-o ulcica un vin rosu ,gros, adevarat sange al pamantului.”

Nu pot lipsi de la aceasta masa caltabosii, toba, slanina afumata, raciturile, soriciul …carnatii sfaraitori  ” din care cand infigi furculita sa sara cat colo stropi de untura”…”muschiulet si costite fripte, purcel la tava pe varza calita”… . Caci nu e roman care sa nu stie ca trebuie sa aseze pe masa si astfel de “porcarii”delicioase.  Si sa stropesti apoi toate acestea cu ” cinci feluri de vinuri mari, sorbit din pahare adanci de clestar” .
Ca desert , pe langa cozonac, incearca sa-ti surprinzi placut mesenii cu un tort de ciocolata alba sau neagra si cu fursecuri
fragede cu diferite forme si umpluturi .

Si ,dupa ce ai degustat asa bucate alese , sa stai sa adulmeci aburul de scortisoara iesit dintr-o cana cu vin fiert si sa-ti aduci aminte de lumea uitata a copilariei ,stand langa gura sobei, ascultand focul troznind si povesti depanate de bunii ce nu mai sunt. Ai uitat de griji macar pentru o zi.

Va doresc tuturor sa primiti de la Mosul tot ce va doriti ! Sa sarbatoriti frumos alaturi de cei dragi si sa nu uitati ca sarbatoarea Craciunului este de fapt sarbatoarea Nasterii Pruncului Isus .
Fie ca El sa ne aduca liniste sufleteasca, intelegere, iubire si fericire.



Articol recomandat de truedelights.wordpress.com