contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Miel Umplut

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Apăsaţi aici pentru a descărca sau imprima reţeta (Google Docs).
Ingrediente:
o jumătate de miel cu măruntaie, 20 ouă, făină, 4-5 felii mari de pâine, 2 legături de pătrunjel, 1 căciulie de usturoi sau 2-3 legături de usturoi verde, sare, piper, boia, untură de porc, o cană de vin roşu sec sau vin de casă, 2-3 legături de ceapă verde, un ac mare şi aţă rezistentă pentru cusut.


Mod de preparare:

Se taie pulpa din spate a mielului şi se creează un marsupiu, introducând mâna între coaste şi pielea exterioară, începând de către pulpa inferioară care s-a tăiat şi continuând până sub pulpa superioară, având mare grijă să nu se rupă pieliţa subţire. Este indicat să se desfacă pieliţa cât mielul este proaspăt tăiat.

Măruntaiele se pun la fiert în apă cu sare. Într-o oală se pun la fiert 10 ouă.

 Între timp, se spală verdeaţa (ceapa, pătrunjelul şi usturoiul dacă e verde), se scurge de apă şi se taie rondele. Atenţie! S-ar putea să nu fie nevoie de toată cantitatea de verdeaţă.

Când s-au fiert ouăle, se scurg de apă, se lasă la răcit, apoi se curăţă şi se feliază:

gălbenuşurile se pun tăiate în două, albuşurile tăiate cubuleţe.

După ce s-au fiert, măruntaiele se scurg de apă, se lasă la răcit şi se taie cubuleţe, adăugându-se în compoziţia de verdeţuri şi ouă. Dacă nu aveţi usturoi verde, se adaugă în compoziţie căţeii de usturoi curăţaţi şi pisaţi.

 Se sparg cele 10 ouă crude rămase, se condimentează cu sare, piper, boia şi se amestecă bine. Se gustă compoziţia şi se completează cu cantitatea de ingrediente care lipsesc (verdeţuri sau condimente). Se presară făină deasupra compoziţiei şi se amestecă bine până se leagă şi ajunge la consistenţă medie.

 Se introduce compoziţia în marsupiul mielului apăsând cu grijă să nu se rupă pieliţa. Dacă rămâne compoziţie, se poate pune separat într-o tavă, la prăjit, la foc potrivit, în cuptor până se rumeneşte. Mielul se coase cu ac şi aţă în locul unde s-a introdus compoziţia, precum unele zone mai slabe pentru a nu se rupe cât timp este în cuptor.

Se unge bine mielul, cu untură, peste tot, apoi în tava de la cuptor se pun 4 linguri mari de untură, cana de vin şi foarte puţină apă, se aşează mielul şi se dă la cuptor, la foc potrivit, aproximativ o oră jumate - două ore până se rumeneşte şi compoziţia este prăjită.
La aproximativ 45-50 minute se întoarce tava în cuptor. Din când în când, cu o lingură, se toarnă sosul din tavă peste miel.

Umplutura se verifică dacă e coaptă, introducând o scobitoare perpendicular pe aceasta şi apoi se scoate: dacă scobitoarea e curată, fără resturi, compoziţia s-a copt şi mielul se poate scoate din cuptor.

Se lasă la răcit şi se porţionează câte o felie pe traiectoria unei coaste.

Poftă bună!

Articol recomandat de a - reteteilustrate.blogspot.com