contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Mincare De Bame - Μπάμιες Λαδερές

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Bamele sint vegetale foarte nutritive. Pe linga faptul ca sint sarace in calorii, sint bogate in vitamine: A, C, acid folic, tiamina, calciu, zinc, fibre, riboflavina si vitamina B6. Intrucit contin acid folic, bamele sint recomandate viitoarelor mame.
Fibrele superioare, regasite in bame, ajuta la stabilizarea glicemiei, micsorand rata la care zaharul este absorbit din tractul intestinal. Au proprietati laxative, absorb apa si previn constipatia.
Mucilagiul din bame micsoreaza nivelul de colesterol si acidul din bila, eliminand astfel toxinele prin filtrarea ficatului.
Fructele acestei plante se consuma inainte sa ajunga la maturitate, cand devin atoase si coaja lor incepe sa se lignifice. Cu cat este mai tanar, fructul bamelor - o capsula alungita si bombata - este mai gustos si mai fraged.
Semintele de bame ajunse la maturitate au un continut ridicat de substante proteice si grasimi si sunt folosite in obtinerea diverselor preparate culinare, in special la popoarele orientale. In Egiptul antic, semintele de bame erau prajite, macinate si folosite in loc de cafea, obicei mentinut si in zilele noastre.
Originare din Etiopia, bamele sunt mentionate ca planta de cultura cu 2.000 de ani inainte de Hristos.
De-a lungul vremii, bamele (Okra) au intrat in traditia gastronomica a Europei de Sud, acolo unde, mai ales in Grecia si Turcia, sunt apreciate si culese pentru a prepara diferite mancaruri.
Desi sunt foarte apreciate in arta culinara, se pare ca exista anumite retineri in folosirea lor.
Putine gospodine le cunosc secretele de pregatire.
In Saptamina Mare, crestinii ortodocsi din Grecia care postesc, consuma cu placere mincarea de bame - Μπάμιες Λαδερές (bame uleioase - dar nu pentru ca sint gatite cu mult ulei ci, pentru consistenta lor "cleioasa"). Soacra mea, o grecoaica harnica si o foarte buna bucatareasa,  era una dintre persoanele care stia cum trebuie gatite acestea. Si mi-a impartasit si mie secretul. Iar eu, o sa il spun aici, ca sa ramina scris pentru cei ce vor incerca vreodata sa gateasca bame.
* Inainte de a fi gatite, bamele curatate si spalate, se tin jumatate de ora in apa rece amestecata cu un paharel de otet. Metoda este sigura, verificata. (Unele gospodine recomanda fierberea bamelor cu bors - nu stiu, nu am incercat).
Iata cum le-am pregatit eu:



Am avut nevoie de:
- o punga bame congelate 500 grame
- o ceapa rosie
- un paharel de ulei de masline
- trei - patru linguri pulpa de rosii pasate
- o legatura patrunjel verde
- sare, piper, boia dulce dupa preferinta
- un pahar otet din vin

Se pun bamele intr-un castron si se spala bine cu apa rece. Culoarea lor, verde crud, ne arata ca sint fragede.

Se adauga apa rece si otetul, lasindu-le sa stea astfel pentru jumatate de ora.

Intre timp, curatam ceapa si o tocam marunt, apoi o punem la calit in tigaie cu uleiul de masline.

Scurgem bamele si adaugam ceapa rumenita.
Apoi completam cu apa cit sa le acopere dupa care introducem vasul la cuptor.

Se lasa sa fiarba aproximativ 20 de minute, dupa care se adauga pulpa de rosii si patrunjelul tocat. Se potriveste de sare, se presara putin piper, cit va place, si o lingura boia dulce.

Se mai lasa in cuptor 15 minute, pina scade putin, si e gata.
O masa hranitoare dar foarte usoara, cu un gust exotic, deosebit, si o textura pe masura..