contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Moules Provençales

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Este o reteta clasica ce combina robustetea unor ingrediente ca bacon, masline si rosii uscate la soare, cu finetea si rafinamentul midiilor, totul aromatizat complex cu ierburi aromate. Inarmati-va cu multe servetele, caci va veti murdari continuu pe maini; acest lucru face insa parte din farmecul preparatului.


Bucatarie: franceza
Dificultate: mica
Cantitate: 1 portie
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 20 de minute

Ingrediente:
250 g midii proaspete sau decongelate
50 g bacon, tocat
1/2 ceapa, tocata marunt
2 catei de usturoi, tocati
1 foaie de dafin
1 lingurita de amestec de ierburi uscate “Herbes de Provence”
3-4 rosii uscate la soare, bine scurse de ulei si tocate
1 lingura de pasta de rosii
4 linguri de vin alb
10-12 masline negre, taiate petale
sare
piper negru, proaspat macinat
patrunjel proaspat, pentru ornat

Instructiuni:
Se incinge o cratita, sau tigaie mare si adanca. Se adauga baconul si se prajeste 3-4 minute la foc mediu-iute, sau pana ce se face crocant. Se scoate cu o spumiera si se pune deoparte, pe prosoape de hartie.

Se adauga in cratita ceapa, se face focul mic de tot, se sareaza si se gateste 5-6 minute, sau pana ce este moale si translucida. Se adauga usturoi si se continua 1 minut.

Se adauga “Herbes de Provence”, pasta de rosii, masline, rosii uscate la soare si 1-2 linguri de vin. Se gateste sosul 5 minute, la foc foarte mic.

Intre timp se pun midiile intr-o alta cratita, impreuna cu restul de vin. Se sareaza si se pipereaza moderat, apoi se acopera cratita si se gatesc 3-4 minute, la foc mediu iute, scuturand de cateva ori vasul, ca sa se gateasca uniform. Se strecoara, iar lichidul se adauga in cratita cu sos.

Se mijoteaza sosul inca 1-2 minute, pana ce sosul se reduce cu circa o treime. Se adauga midiile si baconul in cratita si se amesteca. Se arunca foaia de dafin si se servesc midiile fierbinti, presarate cu patrunjel tocat.

Nota:
Se pot folosi aici orice fel de midii. Eu am folosit midii cu carapace verde (Perns canaliculus), asa-numitele “greenshell mussles”, care se cultiva in Noua Zeelanda, in mici golfuri retrase, folosind cea mai noua tehnologie. Caracteristicile lor este o dunga verde situata pe buza cochiliei si dimensiunile mari. De regula se comercializeaza ca jumatati de cochilie.
Carnea lor are doua culori: culoarea piersicii pentru femele si culoare smantanii pentru masculi. Ambele au insa acelasi gust.

Midiile acestea se cultiva pe franghii suspendate in apa, astfel ca sa nu aiba contact cu nisip sau alte impuritati inainte de recoltare. Sunt recoltate, gatite foarte rapid in aburi si congelate imediat. Este nevoie, deci, sa scadeti un pic timpii de gatit indicati in retete, daca folositi acest fel de midii.

Arata bine in retete, desi se pare ca nu sunt chiar atat de gustoase ca midiile de la Atlantic.
Eu le-am achizitionat de la RFamily, iar pretul lor este corect fata de calitatea oferita. Se gasesc si in hipermarketuri, dar direct de la distribuitor le puteti cumpara mai ieftin.

Pin It