contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Mucenici (3)

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

 



Ca in fiecare an, astazi e ziua cind se maninca mucenici/sfintisori.
Asa ca ieri i-am facut, dar o parte tot ieri i-am mincat. Nu sint cu aluat de post.
Intii de toate facem un aluat din:
* 85 g de lapte caldut
* 20 g drojdie proaspata
* un ou
* 360 g faina 0

Intr-un castron punem laptele caldut si drojdia bucatele, amestecam pina ce aceasta din urma se topeste apoi adaugam oul si amestecam. Cernem deasupra jumatate din faina (180 de g) si framintam bine timp de 4-5 minute.  Restul de faina il rasturnam peste aluatul obtinut ca sa-l acoperim bine. Punem deasupra vasului un prosop si lasam la dospit timp de cca 30-40 de minute. Aluatul va dospi si va arata asa...



Acum mai avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
* 70 g zahar
* 5-6 g sare
* 4 oua
* 200 g faina
* 170 g unt

In cuva masinii de piine, punem primul aluat, adaugam zaharul, ouale usor zbatute, sarea si doar 180 g de faina... deci nu toata faina, celelalte 20 g le lasam deoparte si le adaugam doar daca e necesar (eu nu le-am mai adaugat) si framintam aluatul timp de cca 20-25 de minute, pina vedem ca aluatul nu se lipeste de peretii vasului.

 

In cazul cind acesta inca se lipeste, adaugam si restul de faina. Dupa ce am framintat bine incepem sa adaugam cite un pic din untul topit si racit si framintam pina acesta s-a incorporat bine, abia apoi adaugam alt unt.

 


Intr-un vas uns cu unt sau cu ulei, punem aluatul si...

1) Il putem lasa acoperit sa dospeasca timp de 2 - 2 ore si jumatate (pina vedem ca si-a dublat volumul)
2) Vasul acoperit cu o punga il bagam in frigider in partea de jos (daca aveti congelator deasupra) sau pe ultima treapta de sus, daca aveti congelator in partea de jos si-l lasam timp de 4-6 ore, cel mult toata noaptea.
Aici aluatul meu, cind l-am bagat in frigider si o poza cum arata dimineata.


Dupa ce-l scoatem de la frigider il lasam timp de o ora la temperatura camerei, apoi infainam foarte putin masa de lucru si formam mucenicii in forma de 8 sau de S. Atentie, trebuie facute snuruletele foarte subtiri pentru ca in cuptor cresc enorm in latime si mai ales in inaltime. Ii asezam in tava pe hirtie de copt, cu o distanta destul de mare unul de altul. Daca dorim putem sa-i ungem cu un galbenus de ou amestecat cu un pic de lapte (eu nu i-am uns cu nimic) si lasam la dospit timp de o ora.
Intre timp incalzim cuptorul la 180 de grade iar cind s-a scurs timpul de dospit, bagam cite o tava in cuptor si o lasam cca 15-20 de minute, depinde mult de cuptor, atentie sa nu-i ardeti.

Ii lasam la racit, ii ungem cu miere si presaram nuca macinata deasupra.  O parte i-am lasat neunsi si i-am bagat intr-o punguta la congelator, deh... mai e si tortul de ieri si nu puteam minca tot intr-o zi.

Si o poza cu mucenicul mincat pe jumatate, ca sa vedeti cit de pufosi sint...



Articol recomandat de danielaincucina.blogspot.com