contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Mucenici

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga


De la inceput vreau sa precizez ca asta e prima oara cand fac mucenici. Nici cozonac n-am mai facut. Prin urmare, o jumatatede zi bucataria mea a fost plina de faina cam peste tot si am si facut ceva fitness (fara sa-mi doresc asta) pentru muschii de la maini. :))). Rezultatul, insa, a fost multumitor.
Ingrediente
  • 1 kg faina pentru cozonac
  • 40 g drojdie proaspata
  • 400 ml lapte
  • 150 g zahar
  • 3 oua
  • 1 praf de sare
  • 100 ml ulei de floarea soarelui
  • arome (ce iti place)
Pentru sirop
  • 300 ml apa
  • 300 ml zahar
  • arome
Miere, nuca macinata
Din cantitatea asta de faina ies  muuuulti mucenici.
Se face mai intai maiaua din drojdie + 1 lingurita zaha+ 50 ml lapte caldut (ai grija sa nu fie fierbinte, caci se opareste drojdia si nu mai creste).

Se lasa 15 minute.
In laptele caldut topeste zaharul si sarea. Cerne faina (asta se face nu numai pentru a elimina toate impuritatile din faina, ci si pentru a o aera, ca sa iasa coca mai pufoasa).

Amesteca faina cu maiaua si laptele caldut. Poti face manual, intr-un robot cu cuva mare, sau in masina de paine. Dupa ce s-au omogenizat, adauga ouale si aromele.
De aici incolo eu am framantat cu mana.
Se adauga cate 1 lingura de ulei si se farmanta pana intra tot in coca. Se continua pana ce tot uleiul a fost folosit. Framantatul a durat cam 40 minute.
 
Mai ceva ca atunci cand tragi la fiare, credeti-ma. Tot respectul pentru cele care fac cozonaci de Paste si de Craciun!

Am facut o bila din aluat si l-am pus intr-un castron mare.

Am lasat la crescut pana ce coca si-a dublat volumul.

Am uns usor masa cu ulei si am luat coca cat o minge de ping- pong.

Din ea am intins un tub lung cam de 30 cm din care am facut 8 -uri.
 

  

 

Le-am pus in tava cu hartie pergament

si am copt in cuptorul preincalzit, la 200 C pentru 30 min. In timp ce se coceau am facut siropul. Am fiert zaharul cu apa 5 minute, apoi am adaugat aromele (esenta de vanilie si putin rom).
Dupa ce am scos mucenicii din cuptor, cat erau inca calzi, i-am bagat in sirop cate1 minut pe fiecare parte. I-am uns cu miere si am presarat nuca toacata. Si i-am mancat cu multa pofta.
Sper ca si colegilor mei le-au placut.


Articol recomandat de brindusascheaua.blogspot.com