contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Mucenicii Sau Macinicii

articol scris de gatestecuherminesial blog

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga



pt sirop

200 ml apa

100 g zahar

un plic zahar vanilat

pt uns

200 gr miere

10 linguri nuca macinata

Sarbatoarea crestina a Sfintilor 40 de Mucenici din Sevastia s-a suprapus peste începerea anului agricol traditional si a generat o sarbatoare traditionala româneasca, Mucenicii sau Macinicii. În aceasta zi, se trece la curatenia gospodariei, dându-se foc gunoaielor strânse numai cu foc adus din casa, pentru a aduce caldura din casa afara. În credinta populara în ziua mucenicilor se încheie zilele babelor, zilele capricioase ale îngemanarii iernii cu primavara, lasând loc zilelor mosilor, zile calde. De aceea, în aceasta zi se fac numeroase ritualuri de alungare a gerului, cum ar fi: lovirea pamântului cu bâte sau maiuri, rostind descântece, pentru ca sa iasa caldura si sa intre gerul, sau jocul copiilor peste foc.

În ziua mucenicilor, în credinta populara, se deschid mormintele si portile Raiului, iar gospodinele fac, în cinstea Sfintilor Mucenici, 40 de colaci numiti sfinti, mucenici sau bradosi. În Moldova, acestia au forma cifrei 8, o stilizare a formei umane, si sunt copti din aluat de cozonac, apoi unsi cu miere si nuci. În Dobrogea, se pastreaza aceeasi forma antropomorfica, dar mucenicii sunt mai mici si sunt fierti în apa cu zahar, cu scortisoara si nuci, simbolizând lacul în care au fost aruncati Sfintii Mucenici. În Muntenia, pe lânga bradosii obisnuiti, se face o Uitata pentru morti, un mucenic mai mare, dar orb, pe care copii îl joaca în jurul focului si care este dedicat celor morti care pe timpul anului au fost uitati.

Daca pâna la 8 martie, a fost saptamâna femeii, pe 9 martie se zice ca este ziua barbatului existând obiceiul de a bea 40 de pahare de vin în cinstea celor 40 de Sfinti Mucenici.


Mod de preparare:

Pregatim maiaua din drojdie, 2 linugri zahar , putin lapte caldut si putina faina. O lasam la crescut 20 de minute , la clad.

In faina cernuta adaugam maiaua , ouale batute cu restul de zahar , laptele caldut ramas, sarea si coaja de lamaie . Framantam aluatul 10-15 minute adaugand untul topit.

Presaram aluatul cu putina faina, il acoperim cu un servet si il lasam sa creasca la cald. Dupa 30 de minute, impartam aluatul in bucati. Formam suluri groase de 1,5 cm , le impletim in forma cifrei 8.


Ii asezam in tava si ii mai lasam la crescut 20 de minute.

Intre timp incalzim cuptorul la foc mijlociu. Coacem mucenicii timp de 20-25 minute.

Cand s-au rument , ii scoatem din cuptor si ii insiropambine bine ( eu am folosit pensula ) cu siropul facut din apa si zahar , apoi ii ungem cu miere si preseram nuca !


Sunt foarte buni !


Pofta buna !



Reteta recomandata de gatestecuherminesialex.blogspot.com