contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

My Foodie New York Top 5

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Ne-a  placut la New York. Hmmmm... nu, nu e bine asa! Ne-a PLACUT la New York! Desi Manhattan-ul pare o insulita asa mica pe harta, cred ca poti sa stai lejer 1 an acolo fara sa te plictisesti, fara sa mergi la acelasi restaurant/bar/musical de 2 ori. E nebunie si haos si asa multa aglomeratie pe strazi ca uneori ma enervam in timp ce ramanean blocata in mijlocul trotuarului, incalcita in pungile de cumparaturi ale cuiva si in lesa cainelui altcuiva.

Dar cu siguranta e plin de viata si de distractie si de aventura! Si de mancare fabuloasa! OOoo da, mancarea e ceva de pomina! 


Noi n-am avut decat 7 zile la dispozitie sa exploram NYC asa ca abia pot sa spun ca am zgariat suprafata... As fi vrut sa avem mai mult timp sa take it all in, mi-as fi dorit din suflet sa mai ajungem la inca un musical pe Broadway (primul a fost legendary - scump dar oh-so-worth-it!), sa avem timp sa exploram si alte cartiere, gen Brooklyn-ul sau Harlem-ul si cate si mai cate!
O sa ne intoarcem cu siguranta acolo candva dar pana atunci, o sa ma uit la acest top si o sa imi plimb papilele gustative down memory-lane si odata cu ele, si pe voi! Nu cred sa fi dat gres cu ceva food-wise in NYC - pana si hot-dog-ul de la coltul strazii a fost delicios, dar astea 5 de mai jos au fost experientele mele preferate si vi le recomand din suflet daca aveti drum prin the Big Apple! Enjoy:
1. Cel mai bun burger : SHAKE SHACK


Parerile sunt impartite in legatura cu locul unde gasesti cel mai bun burger in NYC. Unii zic ca ar fi la Burger Joint, in hotelul Parker Meridien, altii ca ar fi altundeva. Pentru noi nu exista insa nici o indoiala: cel mai bun burger - si nu doar din NYC ci EVER - l-am mancat la Shake Shack


Exista mai multe locatii, dar pe oricare ai alege-o te-ai aranjat de un burger ca-n povesti. O chifla proaspata, deloc sfaramicioasa si cu crusta crocanta, umpluta cu o chiftea suculenta, facuta din carne proaspata, tocata chiar la fata locului, din vita Angus hranita doar cu iarba + branza, salata crocanta, castraveciori murati, ceapa si rosie + sosul secret absolut delicios!


Varianta cea mai smechera insa, e si mai si, pentru ca pe langa toate astea, in burger se mai inghesuie inca o chiftea - din ciuperci si umpluta cu branza topita si atoasa si perfecta. Alex a suspinat intr-una cat l-a mancat si inca mai povesteste si acum de el! 


2. Cea mai buna pizza: JOHN'S Pizzeria in the Village


E a three way tie - din cate inteleg eu - in legatura cu locul care serveste cea mai buna pizza din New York. Unii zic ca ar fi Lombardi's de pe Spring Street, altii te sfatuiesc sa mergi taman pana-n Brooklyn, la Grimaldi's, in timp ce ultimii se jura cu mana pe inima ca la John's, de pe Bleeker Street o sa gasesti Sfantul Graal al pizzei new-yorkeze. 
Noi n-am avut timp sa ajungem decat aici deci nu va pot zice cum sunt celelalte. Ce va pot zice e ca aici, in locul asta mititel, cu doar vreo 10 mese si cu toti peretii/bancile/mesele scrijelite cu numele clientilor anteriori am mancat o pizza de pomina. Blat subtire si crocant, dar deloc uleios (asa cum frecvent am vazut ca se intampla cu pizza americana), un sos de rosii fenomenal, mozzarela si pepperoni => pizza perfecta! Am zis! :p


Ca o bila alba suplimentara (nu ca ar avea nevoie) pizza de la John's era si preferata lui Lorelai Gilmore (yes, I'm the hugest fan) si daca nici ea nu se pricepe la izza then who does?! :p


3. Cel mai bun sandwich KATZ'S DELI




Aici am mancat - hands down - cel mai fabulos pastrami sandwich. Aveam asteptari mari de la locul asta: l-am vazut prima data in When Harry met Sally (cand Meg Ryan mimeaza un orgasm) si a primit binecuvantarea lui Anthony Bourdain, in episodul cu New York-ul din No Reservations + o multime de prieteni si cunostinte plimbate inaintea noastra prin New York ni l-au recomandat calduros. Cum la pomul laudat nu te duci cu foamean gat, aveam ceva indoieli... dar it was amazing! Cross my heart & hope to never eat it again daca nu!


Asa cum vi-l recomand si eu: calduros, fierbinte, in clocote! Faceti drumul pana in Lower East Side si comandati the pastrami sandwich (if you tip the guy 1$, vi-l face nu mare, ci urias - si credeti-ma, o sa vreti sa fie urias! Eu una, speram sa nu se termine niciodata!). Mai sunt o multime de bunatati de incercat aici: the corned beef  si the brisket alte specialitati de vita evreiesti  - sincer, nu stiu care e traducerea, dar stiu ca toata carnea e incredibil de frageda si de suculenta si fiecare feliuta care iti umple sandwichul e taiata de mana, oldstyle, lucru rar prin NYC in zilele noastre. 


4. Cel mai bun (si affordable) restaurant fancy-schmancy JEAN-GEORGE
Sunt multe restaurante up-scale in New York - foarte posibil mai ceva ca oriunde altundevca in lume. Aveam o lista lunga cat o zi de vara cu restaurante de incercat dar timpul a fost prea scurt asa ca a trebuit sa alegem doar unul.  Tough one, I know!


...Si am ales Jean George. Nu doar ca se lauda cu 3 stele Michelin si cu recenzii extrem de bune, dar s-a remarcat de departe ca cel mai affordable dintre restaurantele fancy: 38 $ pentru un pranz cu 2 feluri (pe care ti le alegeai dintr-o lista destul de generoasa). Cu tot cu niste fizzy drinks si cu desert, nota de plata a fost 120 $ ceea ce mi s-a parut extrem de ok avand in vederea calitatea mesei si a serviciului.

Restaurantul e fix la Columbus Circle, intr-un colt al Central Park si e destul de business-y. Decor in culori neutre, multa lumina naturala, chelneri extrem de atenti si mancare geniala! Ideea din spatele meniului e un fusion asiatico-frantzuz care ii iese de minune chef-ului.


Ne-am delectat cu sashimi de ton cu ghimbir si avocado, scallops cu conopida si o emulsie de capere cu stafide (pe cat de wierd-sounding, pe atat de surprinzator de buna), sweetbreads cu o salata de papaya si radicchio, dar cel mai fabulos a fost pestele meu: Black Bass cu crusta de nuci, perfect gatit si servit cu o supa de rosii incredibil de aromata - o adevarata revelatie 


{pause to wipe drool of keyboard... Now resume}


Daca puinem la socoteala si deserturile dementiale - s-au remarcat the lava cake de ciocolata cu ingretata de vanile si o tarta cu rubarba super racoroasa si nu e de mirare ca am plecat de acolo in culmea fericirii! Recomand calduros!
5. Cel mai bun cheesecake JUNIOR'S



Hai ca dupa atata povestit despre mancare deja devin hipoglicemica, asa ca inchei scurt dar convingator: cheesecake-ul asta e BUN (observati literele mari, da?) BUN-BUN-BUN-BUN-BUN! E super cremos si aromat, scaldat in sos de capsuni,  pacatos de-a dreptul! Daca ajungeti pe acolo - un mic sfat: nu la limitati la o singura felie, ar fi o crima! Mancati una, si mai mancati inca putin de la sotul nebanuitor si, cand v-ati saturat, mai mancati inca o felie! O sa va fie dor de el restul vietii :D
Mmmmm... concluzia? New York = papa tare, tare bun! Of...