contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Ocna Sibiului, Plimbari Si Relaxare

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
 Recent am fost cu sotul si fetita pentru un weekend la Ocna Sibiului Am ramas placut impresionati, desii statiunea este in extrasezon, se pregateste intens pentru primirea turistilor care vor venii incepand cu 1 iulie, data de la care se permite accesul in lacurile saline.
Cateva cuvinte despre Staţiunea Ocna Sibiului:
Denumită şi litoralul Ardealului, este situată la o altitudine de 400 m faţă de nivelul mării în partea nord-vestică a Depresiunii Sibiului, la 15 km de municipiului Sibiu.

Procesul de transformare a minelor în ochiuri de apă sărată a fost continuu şi inevitabil. Minele au fost abandonate rând pe rând, în ciuda eforturilor susţinute ale minerilor, apa de ploaie şi pânza freatică având câştig de cauză în final. În timp, sub influenţa factorilor climaterici, prăbuşirea pereţilor devenea un fapt iminent, salinele transformându-se în lacurile de astăzi.
Elementul hidrologic este bogat reprezentat prin salba de 52 de lacuri ce însumează o suprafaţa hidrologică de 35.700 metri pătraţi şi un volum de 265.700 metri cubi. Salinitatea creşte de la luciul apei înspre fundul lacului, cota maximă (320 g/l) fiind atinsă la contactul cu masivul de sare.
Cristalul de sare, atât de banal din anumite privinţe (formă, culoare, formulă chimică, etc.), uimeşte, în continuare, pe lângă efectul organoleptic specific, prin proprietăţile curative pe care le posedă.

Pe masivul de sare se află mai multe lacuri sărate (foste ocne prăbușite). Multe dintre ele au o concentrație de sare de 260 grame/litru. Lacul Avram Iancu (fosta mină “Grosse Grube”, “Ocna Mare”), cu o adâncime de 132,5 m, este considerat cel mai adânc lac antropogen din țară.
Climatul temperat, aerul bogat in aerosoli, temperatura anuală mult peste media din această parte a tării si recentele renovări ale strandului, au adus din nou statiunea la faima din trecut.

Ocna Sibiului prezintă și interes arheologic, aici fiind descoperite unelte din epoca bronzului (1900-800 î.C.), care sunt expuse la Muzeul Brukenthal din Sibiu.
Cupola masivului de sare are forma unei elipse cu axa mare de 1,3 km si axa mică de 0,6 km. Deși sarea de la Ocna Sibiului a constituit obiectul unor îndelungate exploatări miniere (din perioada romană, până în anul 1932), adâncimea masivului nu se cunoaște până în prezent, fiind apreciată la cca 1-1,2 km.
Zăcământul de sare a fost exploatat încă din timpul romanilor, continua exploatare ducând la formarea unor mari caverne subterane, care, prin prăbusirea lor, au format următoarele lacuri: Horea, Closca, Crisan, Inului (Ocna Iosif), Lacul fără fund (Ocna Francisc), Avram Iancu (Grosse Grube, Ocna Mare), Ocnita (Kleine Grube, Ocna Mică), Sf. Ion (Ocna Sf.Ion, Ocna Ioan Nepomuk), Poporului, Dulce, Brâncoveanu, Mâtelor, Vrăjitoarelor, Sf. Ignat, Trestiilor, Austel. Zece lacuri contin apă sărată, patru lacuri apă dulce. Două lacuri au dispărut în ultimele decenii, prin colmatare (Lacul Trestiilor și Lacul Austel). „Lacul fără fund”, cu o suprafată de 0,2 ha, a fost declarat rezervație naturală. Acest lac are o adâncime de 34,5 m, un diametru de 50 m, o formă ovală si a luat nastere din prăbusirea în anul 1775 a ocnei Francisc. Dintre cele 52 de lacuri numai 15 sunt mai mult folosite pentru tratament. Deasemenea complexul Balnear Helios ofera programe spa si conditii de relaxare de buna calitate, concretizate in piscine interioare si exterioare, lacuri amenajate in incinta si cabinete spa.

O trăsătură specifică lacurilor sărate este stratificatia apei, salinitătii si temperaturii. La suprafata lacului se găseste o pânză de apă dulce permanentă, iar la adâncime stratul de apă sărată care acumulează permanent căldură.
Apele lacului sunt populate de o faună specifică mediului salin, iar pe mal se dezvoltă o floră halofită bogată.
Diferenta de temperatură si salinitate este folosită în scopuri terapeutice.
Factorii terapeutici naturali
·           apele sărate de mare concentraţie ale lacurilor
·           apa minerală a izvorului Horea
·           nămolul sapropelic
·           topoclimatul sedativ relaxant cu efecte tonifiante asupra organismului uman
Ocna Sibiului este o optiune excelenta de relaxare si de petrecere a timpului liber impreuna cu cei dragi.
Desii a fost racoare, ne-am plimbat si am vizitat statiunea, am luat masa intr-un ambient foarte placut in restaurantul hotelului Helios si ne-am bucurat de liniste si de aer curat.