contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Orzul Verde

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga


Remediile din orz verde, recoltat înainte de înspicare, sunt considerate cele mai simple şi eficiente revigorante ale organismului, excelente pentru combaterea asteniei de primăvară. Consumat proaspăt, sub formă de salată (tocat mărunt şi amestecat cu ulei şi zeamă de lămâie, de regulă, în combinaţie cu legume verzi), suc (se toacă, se îmbibă cu apă şi se presează la storcător, 200 ml de 2-3 ori/zi, între mesele principale) sau macerat cu miere, orzul este tonifiant asupra sistemului nervos, cardiac şi endocrin, depurativ, hipocolesterolemiant, stimulent al metabolismului şi chiar anticancerigen.Remediile din orz verde sunt indicate, cu precădere, în cazuri de astenie, anemii dar şi splenopatii, hepatite, ciroză hepatică, gastrite, ulcer gastro-duodenal, nevroze, astm bronşic, impotenţă sexuală şi cancer. Nu sunt indicate celor cu diabet zaharat.
Pentru prepararea maceratului, se toacă frunzele mărunt sau se trec prin maşina de tocat carne şi se combină într-un vas de sticlă sau ceramică: 2 părţi frunze mărunţite, 3 părţi miere de albine şi o parte vin roşu sau suc de lămâie. Se omogenizează amestecul, se toarnă într-un borcan acoperit cu capac şi se pune la macerat, într-un loc întunecos, răcoros şi uscat (frigider). Preparatul este valabil 4-6 săptămâni. Se iau câte 4-5 linguri, de 2-3 ori/zi, între mesele principale sau cu jumătate de oră înaintea acestora, timp de 1-2 luni pe trimestru.
Orzul poate fi consumat cînd ajunge la înălţimea de 20-30 de cm, înainte de înspicare. După cum spune dna Virginia Faur, doctor în fitoterapie şi fitoprotecţie alimentară, în această perioadă, orzul conţine cele mai bune resurse nutritive. Iarna, se poate semăna în lădiţe, la temperatura camerei şi, cînd ajunge la înălţimea de 30 cm, se utilizează ca remediu terapeutic. “Orzul verde este o sursă alimentară cu acţiune enzimatică puternică, în măsură să restabilească sănătatea organismelor slăbite sau bolnave şi să împiedice degradarea celulelor. Conţine de 250 de ori mai multă vitamina A decît salata, de 25 de ori mai mult potasiu decît banana, de 25 de ori mai multă biotină decît în lapte, de 11 ori mai mult calciu decît în tabletele de calciu, de 11 ori mai mult fier decît ţelina, de 10 ori mai multă vitamina B1 decît spanacul, de 7 ori mai multă vitamina C decît în portocale, iar 2 g de orz verde pudră conţin 2.000 micrograme SOD activ (superoxid dismutază) – o enzimă deosebit de importantă prin acţiunea sa antioxidantă”, spune dna Faur.
Pulberea de orz verde permite enzimelor să rămînă active. Se obţine prin uscarea şi măcinarea orzului şi se administrează cîte o linguriţă rasă, dimineaţa şi seara, cu suc de legume sau cu ceai. Nu se dizolvă în băuturi fierbinţi.