contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Paine Cu Stafide Si Scortisoara

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga


Cinnamon raisin bread

Era cazul sa mai public si retete, nu? Si mai ales retete de iarna care sa ne aminteasca intr-un fel de albul zapezii. Si ce aroma ar putea sa faca asta mai bine decat scortisoara? Recunosc ca nu sunt mare fan scortisoara si o consum extrem de rar (de fapt doar in perioada aceasta a anului) insa reteta de fata m-a cucerit prin simplitatea ei si totodata prin gustul placut. As putea sa o numesc o varianta agreabila la clasicul cozonac. Merge de minune cu un topping cremos (ciocolata alba), facuta toast sau servita ca atare, acompaniata de un pahar de lapte.

Reteta nu este deloc grea, singura mentiune ar fi legata de alegerea tavii de copt. Folositi o tava de jena sau de ceramica rezistenta la cuptor deoarece aceste forme sunt mai mici si mai late decat cele de cozonac iar tehnica de impaturire a aluatului cere o astfel de forma.

Nota: Scortisoara este stimulent uterin in doze mari, dar destul de sigur ca si condiment in mancare. A se folosi cu moderatie si precautie in cadrul sarcinii.

Paine cu stafide si scortisoara

Paine cu stafide si scortisoara (reteta VeganYumYum)

Maiaua

  • 1  3/4 l-ta drojdie uscata
  • 1  lg zahar brun
  • 1/4 cana apa calda

Aluatul

  • 670 g faina
  • 2 lg zahar brun
  • 2 l-te scortisoara
  • 1 praf sare
  • 1  1/2 cana apa
  • 2/3 cana stafide (pt un aspect mai placut recomand satfidele negre)

Umplutura

  • 4 lg zahar brun
  • 2 lg scortisoara
  1. Intr-un bol mic dizolvati drojdia cu zaharul si apa. Amestecati bine si lasati sa creasca intr-un loc cald.
  2. Intre timp amestecati intr-un vas mare faina cu zaharul, scortisoara si sarea. Faceti o gropita in mijloc, adaugati maiaua dospita si o cana de apa. Incepeti sa framantati si adaugati pe rand jumatatea de cana de apa, pana cand aluatul nu mai e uscat si e usor de framantat.
  3. Transferati aluatul pe o plansa infainata si framantati bine, pentru a rezulta un aluat elastic si nelipicios.
  4. Ungeti un vas cu ulei, puneti aluatul in el, acoperiti cu o folie de plastic si lasati la dospit 1 ora jumatate-doua ore. Aluatul trebuie sa-si dubleze volumul.
  5. Puneti stafidele intr-o carticioara si acoperiti-le cu apa. Dati la foc, lasati un clocot si apoi stingeti focul. Lasati stafidele la inmuiat in apa clocotita 10 minute. Scurgeti-le apoi foarte bine de apa si presarati peste ele 1 lg faina. Aceasta are rolul de a nu lasa stafidele sa se lipeasca atunci cand le adaugam in aluat.
  6. Infainati suprafata de lucru. Rasturnati aluatul si intindeti-l cu sucitorul, dandu-i forma unui dreptunghi. Presati stafidele pe intreaga suprafata a aluatului.
  7. Impaturiti aluatul in trei, pe lungime. Intindeti aluatul cu sucitorul, avand grija ca latimea foii intinse sa nu depaseasca lungimea tavii de copt.
  8. Presarati amestecul de zahar si scortisoara, avand grija sa lasati o bordura libera pe trei parti.
  9. Incepeti sa rulati aluatul, pe latime. Puneti ruloul obtinut in tava unsa cu ulei si lasati la dospit la loc cald timp de o ora.
  10. Dati la copt la 220 grade pentru 10 minute iar apoi reduceti temperatura la 190 grade. Coaceti pentru alte 20-25 minute. Painea e coapta atunci cand, batuta la fund, suna a gol.
  11. Lasati pe un gratar sa se raceasca. Feliati dupa ce este complet racita si pastarti-o in pungi de plastic.

Articol recomandat de floridecires7.blogspot.com