contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Paine De Casa

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga


aseara mi-am luat inima-ntre dinti si am facut paine. in stilul propriu nu am masurat si nu am cantarit nimic. pare greu dar nu e chiar asa. uite ce trebuie sa faci:
- opareste putina faina cu apa intr-un castron. pune o lingura mare de sare. chestia asta cica ajuta ca painea sa ramana proaspata mai mult timp. se cheama ca ai facut plamada.
- topeste un cub de drojdie cu apa calduta si putina faina. lasa 10 minute sa se odihneasca. se cheama ca ai facut maiaua.
- pune maiaua peste plamada.
- pune 7-800 de grame de faina (preferabil 650 nu 000) pe masa in forma de vulcan (sic!). toarna in mijloc amestecul de mai sus. amesteca, completeaza cu apa pina se incorporeaza toata faina si ai obtinut o coca moale lipicioasa care nu se da dezlipita de pe masa, dar e totusi e ferma si nu curge.
- unge un castron mare cu ulei si pune coca in el. acopera-l cu o carpa si lasa-l 30-45 de minute sa creasca.
- intre timp incinge bine cuptorul.

- intr-o oala de lut pune pergament de gatit (ca sa nu speli vasul), si stropeste-l cu ulei. daca-ti place presara seminte de susan.
- 30 de minute la cuptorul incins cu capac; scoate capacul si mai lasa 15-20 de minute in functie de cat de capabil e cuptorul tau. verifica mai des ca sa nu o arzi.

- cand o scoti ar trebui sa arate asa:

- urmeaza partea cea mai grea: trebui sa o lasi sa se raceasca inca o ora. eu am taiat-o in 10 secunde si arata asa:

- sa tii cont ca acolo unde vei taia cu cutitul (care are lama rece) miezul are tendinta sa se cruzeasca. mai bine rupe. cand se mai raceste putin e dementiala.
stiu ca dan si florin au lasat aluatul peste noapte la crescut dar eu nu am mai avut rabdare. o sa incerc si metoda lor data viitoare.
acum ca ai facut odata, sigur o sa vrei sa perfectionezi metoda. o sa incerci si alta faina alta decat asta super-procesata. apoi o sa vrei sa incerci o coca mai tare sau cu tot felul de seminte.
dimineata am mancat paine cu pesto, mi s-a parut si mai buna ca aseara. s-ar putea sa dea dependenta :))

Articol recomandat de wineandknives.blogspot.com