contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Pandișpanul, în 10 Pași

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Îmi spunea o cunoștință că nu face pandișpan sau chec, pentru că nu-i iese niciodată. Pentru ea, și poate mai sunt și alți novici, dau acum o rețetă de pandișpan, căci de chec am postat mai multe, pînă acum.

Pentru începători:

1 - batem spumă albușurile de la 6 ouă;

albușurile se bat mai bine dacă sunt reci și în vas de sticlă sau porțelan, perfect uscat; albușurile se presară cu puțină sare; le batem ca zăpada.


2 -  adăugăm 6- 10 linguri cu zahăr tos, una câte una; le încorporăm treptat, batem bine după fiecare lingură cu zahăr adăugată. 
- pentru a se menține spuma mai bine, se recomandă să adăugăm esență de rom și zeamă de lămâie.

3 - la fel incorporăm gălbenușurile, unul câte unul;

4 - punem și 3 linguri cu ulei, treptat; 

5 - la fel facem cu făina cernută - circa 7-8 linguri;
- mare atenție - acesta este momentul când, uneori, spuma se lasă; pentru a evita acest lucru, procedăm astfel: presărăm pe toata suprafața compoziției numai o lingură de făină / chiar și numai jumătate - și o incorporăm foarte ușor, cu o lingură (paletă) de lemn, cu mișcări circulare efectuate pe orizontală, de jos în sus; nu învârtim în lateral și nici nu punem făină mai multă deodată și, de asemenea, trebuie să evităm să o turnăm în același loc; altfel, se va lăsa.


6 - dacă dorim să facem chec cu cacao, vom turna o parte din compoziția de pandișpan în alt vas, vom adăuga 2-3 linguri de cacao și o lingură sau două de lichid (lapte, cafea, apă). 

 7 - dacă vom adăuga nuci, rahat, stafide, fructe proaspete sau confiate, le vom trece mai întâi prin făină.

8 - Pandișpanul se toarnă în forma tapetată cu hîrtie de copt sau cu ulei și făină, după cum vrea fiecare. Vom pune întâi o parte din compoziția albă, apoi din cea cu cacao, eventual rahat, stafide etc. și apoi din nou compoziția albă.

9 -  - urmează coptul, care necesită multă atenție: 

- se dă la copt în cuptorul bine încălzit, dar la foc mediu, să poată crește în voie; nu deschidem cuptorul în primele 10 minute; după un sfert de oră, dăm focul  mai mic, căci e posibil să fie necopt la mijloc; știm când este gata, dacă facem, ca bunica, testul cu scobitoarea / eu il incerc cu  un băț de frigărui înfipt chiar la mijlocul checului; dacă iese uscat, e în ordine.

10 -  după ce s-a copt, scoatem tava pe aragaz și îl lăsăm să se răcească la cald, adică evităm diferențele mari de temperatură; dacă punem tava  cu pandișpan pe o gresie rece, se va lăsa. 

Aici eu am făcut 2 checuri simple și mici, numai bune la ceai sau cafea, că mă cam grăbeam, și s-au copt mai repede în 2 tăvi.

 - cu pandișpan din 6 ouă, iese un chec obișnuit, să zicem într-o tavă mai mărișoară, sau un blat de tort de mărime medie.


Articol recomandat de aromele.blogspot.com