contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Panna Cotta

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Sarbatorile bat la usa, prin urmare redactia blogului face pregatirile de rigoare. Astazi va propun un desert usor si sanatos: panna cotta – ceea ce in traducere mot a mot, din italiana, inseamna crema fiarta. Pentru acest minunat deliciu al cofetariei italiene, am folosit produsele Dr. Oetker, ce se potrivesc de minune la aceasta treaba.

Pentru isprava culinara, este nevoie de crema si de sos.
Pentru crema:
100 ml lapte
500 ml frisca (smantana dulce de 18-33%, in corespunzator capriciilor voastre nutritioniste)
1 lingurita de estenta de vanilie
70-100 g de zahar pudra, depinde cat de dulce vreti crema
10 g gelatina Dr. Oetker

Pentru topping (sos):
2 pere
150 ml apa
3 lingurite de zahar
1/2 lingurita de pulbere de cardamon
panna cotta

Daca nu aveti esenta, se potriveste si zaharul vanilat Dr. Oetker
panna cotta

Pentru prepararea cremei, cei mai lenosi (a se citi “saraci cu timpul”) pot folosi un produs semifabricat Dr.Oetker.
panna cotta

Povestelnicul, totusi va va zice cum se poate proceda, daca dispuneti de timp pentru migala. Mai simplu nici ca se poate.
panna cotta

Frisca se pune la incalzit, la foc mic, adaugand si zaharul. In timpul incalzirii trebuie din cand in cand sa amestecati cu un tel: acest procedeu va dizolva zaharul si va elimina eventualele boturi de frisca inchegata, ce pot exista in cutie. Daca adaugati o cantitate suplimentara de lapte (de exemplu inca 100 ml de lapte) veti obtine o crema mai putin densa, respectiv dupa inchegare va fi mai putin grasa si mai aerata.
panna cotta

Ceva mai tarziu se pune la inmuiat gelatina, in cele 100 ml de lapte.
panna cotta

Sa aveti in vedere, gelatina Dr. Oetker are nevoie de aproximativ 5 minute pentru a-si manifesta caracterul,
panna cotta

deci trebuie sa fie gata cand crema este aproape de fierbere. In nici un caz nu trebuie sa scapati crema sa fiarba adica focul sub cratita de sosuri categoric trebuie oprit imediat cum observati cea mai vaga iluzie de eliminare a vaporilor. In acest moment (cand focul deja a fost stins) in cratita se adauga gelatina si esenta de vanilie, se amesteca bine cu telul si se lasa in pace, sa se raceasca pana crema devine abia calduta.
panna cotta

Urmeaza smecheria cea mare: turnarea cremei in forme. Povestelnicul a folosit pahare – dar inainte de asta ele trebuie “pregatite” din timp. Cum? Va spun: fiecare pahar se tine cateva secunde deasupa unu vas cu apa fierbite, ca sa prinda aburii, dupa asta paharul se trimite imediat in congelator. Cand crema este abia calduta, se scot de la rece paharele imbracate in promoroaca si se umplu ochi cu crema (temperatura cremei trebuie sa fie potrivit de calduta pentru a fi suportata de paharele reci, altfel spus, sa nu crape.
panna cotta

Cat iarna din frigider isi face treaba, se prepara sosul. Il puteti face dupa pofta inimii, din capsune, zmeura, din orice doriti. Povestelnicul a folosit o dulceata din pere, pregatita fara mari complicatii.
Perele se curata de samburi, daca doriti, si de coaja, dupa care se taie cubulete.
panna cotta

Intr-un vas se aduc la fierbere 150 ml de apa in care se dizolva cardamonul si 3 lingurite de zahar. Cand siropul incepe a fierbe, se adauga perele, si se lasa sa bolboroseasca la foc mic, pana se inmoaie. Pana la acest punct, sosul pierde din apa si devine mai consistent. Cand e gata, se da la rece, de exemplu la balcon. La indulcirea sosului trebuie sa mai si considerati cat de tare a fost indulcita crema pentru panna cotta. Dupa gust, sau se indulceste mai tare crema, sau sosul, deci aveti grija sa nu fie ambele prea dulci – un contrast, in acest sens, este foarte bine venit.
panna cotta

Dupa cele patru ore recomandate de stat la rece (le puteti lasa pentru o noapte dar nu mai mult, pentru ca desertul nostru va deveni mult prea elastic si mai putin cremos), paharele se inmoaie atent intr-un vas cu apa fierinte, treptat si cu pauze, pentru ca, amintesc iarasi, sa nu crape sticla. Stratul microscopic de apa din pahar se va topi, iar gustosenia va iesi astfel din forme cu efort fizic minim. Puteti scutura usor forma, ca sa iasa mai usor continutul.
panna cotta

Acum, inainte de a incepe desfatarea, turnati topping-ul peste crema inchegata. Niste fire de mac au picat tocmai bine peste textura alba.
panna cotta

Astea fiind spuse, Povestelnicul va doreste sanatate si sarbatori fericite cu multe impliniri si realizari, inclusiv culinare!
panna cotta