contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Pasteis De Nata- Tarte Portugheze

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Despre desertul acesta minunat a scris Florin intr-o frumoasa zi de februarie, in secunda 2 de dupa click mi-am crestat-o-n grinda, langa multe alte semne din aceeasi categorie, insa de-abia ieri am ajuns la 'urma' tartelor portugheze.

Florin a povestit 2 variante de preparare, dar eu am reusit o a 3-a :) rezultatul fiind delicios. Dragutul meu, sarbatorit cu numele ieri, a fost foarte incantat de tratatie.
Ingrediente:
- 400g aluat pt foietaj
- 500ml lapte + 200ml apa
- 4 galbenusuri
- 2,5 linguri amidon
- 6-7 linguri de zahar
- 1 baton de scortisoara
- 1 lingurita varfuita de coaja de lamaie netratata chimic
- 1 lingura de extract de vanilie (am facut in csa adaugand cteva pastai de vanilie peste aprox 500ml vodka)
- zahar si scortisoara pudra pe servit
- se incinge cuptorul la temperatura maxima (525F/274C)
- aluatul foitetat se tine in frigider pana sunteti gata sa-l prelucrati
- la noi, in alimentare, exista 2 variante de aluat foietat, unul gata intins si altul pe care trebuie sa-l indindem. Eu avand ultima varianta, l-am intins pe masa infainta, mai subtire decat ar fi fost cel gata intins (deci am intins foaia de aprox 1-1,5mm grosime)
- am rulat foaia pe latura mai lunga
- am taiat fiecare sul in 6 bucati egale
- am intins cu succitorul fiecare bucatica de aluat, pe care le-am pus apoi intr-o forma de muffine
Cam asa

Prepararea cremei
- laptele si apa se amesteca, apoi se infierbanta la cuptorul cu microunde ori pe foc, intr-o craticiora
- zaharul si amidonul se amesteca intr-o cratita cu fund dublu (ori lucrati in bain marie), se adauga galbenusurile, aromele si batonul de scortisoara apoi laptele infierbantat
- se amesteca bine, bine sa spargem toate cocoloasele (amidonul se comporta mult mai frumos din punctul asta de vedere decat faina, plus ca rezulta o crema mult mai fina)
- se tine pe foc amestecand incotinuu pana se ingroasa compozitia, mi-a luat in jur de 1 minut
(daca folositi genul asta de crema pt o prajitura gata de montat, trebuie sa o fierbeti ceva mai mult, in jur de 3-4 minute sau pana capata gust de budinca)
- se lasa crema deoparte pt cateva minute (5-10), apoi se pun cate 3 linguri in fiecare forma si se da tava la cuptor a carui temperatura a fost micsorata la 415F/ 213C pt aproximativ 20 de minute, pana ce colturile aluatului se rumnesc frumos si crema capata niste pete maronii
- eu am dat pe broil pt 2-3 minute ca sa rumenesc si mai mult crema, insa mi se pare un pas facultativ
- se lasa 5 minute in tava, se scot pe o farfurie, se presara cu zahar pudra si scortisoara dupa gust si se servesc.
Fabuloase! Merci fain Florin!