contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Pastrama De Berbecut

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Se apropie Ziua Romaniei... De aceea am hotarat ca saptamana asta sa postez doar retete specifice! Azi va invit la o pastrama... bunaaaa.. asa cum o pregatim noi! Ma rog, asta este una dintre variante.. cea de baza!
De unde atata miel/oaie? Pai.. ptr cei care nu stiti de "necazu`" meu, anul acesta jumatatea masculina a familiei s-a hotarat ca vrea ferma de oi! Si... uite asa ne-am pricopsit cu cca 60 de oi.. asa, de inceput... Ce-o fi la anu`.. vai de capu meu! :)))
Dar sa revenim la pastrama noastra! Desi in mod normal pastrama o pregatea d-l fermier, de data asta am facut-o eu cu tata socru! Normal ca la indicatiile d-lui fermier :P


Ingrediente:
15 kg carne de pe pulpe si coase de la un berbecut
2 lamai
cimbru
piper negru
sare
5 capatani de usturoi
ptr prajit: ulei, 200 ml vin roze


Noi am sacrificat un berbecut, iar toata carnea am folosit-o la pastrama., deci a fost dezosat complet! Bucatile de carne au fost fasonate si condimentate cu sare, cimbru, piper, usturoi pisat si bucati de lamaie. Intr-un vas adanc am pus straturi-straturi bucatile de carne condimentata. Am acoperit cu o folie si un capac si am lasat la macerat.
De aici exista mai multe etape in care carnea poate fi consumata:
  • la cca 24 de ore – cazul nostru
  • in mod normal se tine cca 5-7 zile la macerat, intr-un loc racoros
  • dupa macerare, se lasa la uscat, intr-un loc rece si eventual la vant
  • apoi se poate afuma

In toate cele 4 variante, carnea este absolut delicioasa!! Prima portie noi am papat-o la cca 24 de ore si a fost foarte buna: frageda, aromata, fara un miros pregnant de oaie.
Cam asa arata pastrama dupa 24 de ore: 
 Am portionat pastrama in bucati potrivite, si am pus-o la prajit in ulei, intr-un vas de tuci. Am turnat cca 200 ml vin rosu si am lasat acoperit sa scada.
Am servit pastrama alaturi de mamaliga calda si binenteles mujdei de usturoi!
 Pofta buna va doresc!