contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Pate Brisee

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

"Pate brisee" e un aluat frantuzesc crocant si sfaramicios, specific tartelor cu fructe, dar si celor sarate. E de nelipsit din congelatorul meu, pe timp de vara.
E un aluat usor de facut, dar totusi pretentios.
Daca se respecta cateva reguli "de aur" veti avea un aluat care se topeste in gura si totusi crocant.

Mod de preparare:

Puneti faina,sarea si zaharul in robot si apasati butonul "pulse" pentru cateva secunde ca sa se amestece. Adaugati si untul. Mai apasati pe "pulse" in mai multe reprize, dar nu mai mult de 30 de sec fiecare, pana se omogenizeaza totul.

NU UITATI !!! UNTUL TREBUIE SA RAMANA IN BUCATI CAT MAI MARI.

Se adauga apa in timp ce apasati pe acelasi buton. Cam asa trebuie sa arate faina cu unt, nu ca si un aluat.


Scoateti compozitia, pe o suprafata lucioasa (direct pe folia de plastic), si framantati aluatul pana se leaga, nu mai mult. Ar trebui sa se vada inca bucati mici de unt.

Ambalati aluatul si dati-l la frigider pt cel putin o ora.

Aluatul sta 2-3 zile in frigider, sau o luna in congelator.
Ca sa il folositi, scoateti-l cu 5 min mai repede din frigider si framantati-l un pic. Intindeti-l cu sucitorul si asezati-l pe tava/vasul uns dinainte cu unt. Mai tineti inca 10 min fasul la frigider apoi puneti umplutura si dati la cuptor.

Reguli de aur:

  • untul trebuie sa fie ffff rece (eu il tai si apoi il tin in congelator 30 min)
  • apa de la frigider si adaugati gheata in ea
  • si faina se poate tine 30 de min in frigider
  • trebuie sa va miscati ff repede, aluatul nu trebuie sa stea mult afara.
  • cand framantati raciti-va mainile cu apa rece.

Poate va intrebati de ce? Pentru ca aluatul sa fie cat mai cremos, crocant si sfaramicios nu trebuie sa se topoasca untul.



Reteta recomandata de sweetgirlsrecipes.blogspot.com