contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Pe Scurt Despre Tsire

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Tsire este un amestec de mirodenii specific Africii occidentale. Deşi această zonă cuprinde 16 state (Benin, Burkina Faso, Capul Verde, Coasta de Fildeş, Gambia, Guineea, Guineea-Bissau, Liberia, Mali, Mauritania, Niger, Nigeria, Senegal, Sierra Leone şi Togo), este o zonă relativ omogenă din punct de vedere cultural. Există, bineînţeles, unele caracteristici specifice fiecărei ţări, dar şi multe comune.


În domeniul culinar, unul dintre ingredientele populare în mai multe din aceste ţări este „tsire”, un amestec de mirodenii cu arahide prăjite. Mirodeniile, unele dintre ele aclimatizate în zonă, au fost aduse de europeni, mai ales de portughezi.

Tsire poate fi folosit în extrem de multe feluri, deşi modul în care este cel mai des utilizat este ca marinadă uscată („rub” în engleză, sau „frecţie” pe româneşte) cu care se freacă bucăţile de carne sau de legume, ce urmează să fie fripte pe grătar. Cel mai adesea carnea sau legumele sunt unse cu ulei, sau înmuiate în ou bătut, după care sunt tăvălite în tsire.

Amestecul se poate însă folosi şi la preparatele coapte în cuptor, poate fi amestecat cu ulei şi folosit ca un condiment, poate fi presărat peste carnea gătită, peste tocane şi supe, sau chiar pe pâinea prăjită şi unsă cu unt. Merge excelent cu carnea de vită, dar şi cu porc, pui, peşte, fructe de mare, rădăcinoase etc.

Ca aproape toate amestecurile de mirodenii, tsire este mai bun atunci când este preparat proaspăt; se poate păstra circa 2-3 luni în frigider, în borcane închise ermetic, la adăpost de lumină, umezeală şi temperatură.

Tsire nu este prea cunoscut în Occident, aşa că nu beneficiază de popularitatea altor amestecuri de mirodenii. Informaţiile despre acest mix sunt puţine la număr; până şi variantele de reţetă par a fi extrem de puţine (cum rar se întâmplă în cazul altor amestecuri); există mici variaţii în ce priveşte raportul dintre ingrediente, dar lista acestora este aceeaşi peste tot.

Ingrediente:
100 g arahide, decorticate
8 cuişoare
5 boabe de ienibahar
4 cm bucată de rulou de scorţişoară
4 g fulgi de ardei iute
3 g ghimbir, uscat si măcinat
2 g nucşoară, proaspăt rasă
3 g sare

Instrucţiuni:
Se încinge o tigăiţă la foc mediu. Se prăjesc arahidele, amestecând frecvent până ce sunt rumenite. Se ia tigăiţa de pe foc şi se lasă să se răcească 5 minute.

În aceeaşi tigăiţă se prăjesc uscat, fără ulei, cuişoarele, ienibaharul şi scorţişoara. Când încep să miroasă puternic, se ia tigăiţa de pe foc şi se lasă să se răcească puţin.

Se pisează mirodeniile prăjite împreună cu arahidele, până ce arahidele sunt tocate mărunt. Se amestecă apoi cu sare, fulgi de ardei, ghimbir şi nucşoară. Se transferă amestecul într-un borcan care se închide ermetic.