contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Perisoare, Varianta Doi, Ciulama Cu Perisoare Si Ciuperci

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Cum va spuneam la ciorba de perisoare (da, aia cu roz pitzi), a mai iesit o reteta din exces de perisoare, care a fost laudata.

AM pierdut o poza, phii. Deci povestea a stat in halul urmator, eram obosita, am inceput ciorba de cu seara, am terminat-o dimineata, am zis ca tot am cateva ciuperci (era sa scriu o mana de ciuperci, asta e ca si cum ai scrie ca unu’ are o p*** ca o conopida) sa incerc ceva nou. Cel putin pentru mine, sigur geniile deja au produs.

No bun, pun eu zama ciorbei sa fiarba si perisoarele pentru reteta asta in apa, separat, zic folosesc apa la sos alb, hai sa mai stau putin dupa rondul de dimineata si, fireste, cum am mai patit si spus de nenumarate ori, adorm lemn vreo doua ore.

De data asta nu a mai sunat vecinul de la doi pompierii, nici vecinul de la unu nu a mai spart usa, pentru ca s-a trezit al batrn si a stins focul la perisoare fix cand au ramas fara apa. Ia ca musai caut poza, ca nu pot continua ce am de soparlit.

Asa, diferenta de calitate, fara sa dai in beri beri, fara sa treci de Masterchef, legat de orezuri, e clara. Poate pentru unii, pentru mine nu a fost, de aceea va expun problema (care mi-a salvat si ciorba). Cand ii faceam mancarea potaii cu orez Clever zic mama nene, ceva bun si ieftin. Ei bine, nu, efectiv orezul a explodat in perisoare, cu altele nu as fi patit asa, nici cel mai rasfiert orez din lume nu mi-a facut asta, e clar, ca orezul trage umezeala, deci in apa sau supa se duce la maximum de imprastiere, asta va poate spune orice armator care transporta orez pe care il cunoasteti.

Dar orezul asta a fost atat de glutinos incat ma mir ca nu am ajuns la o reteta gen: maglavais cu carne tocata si ciuperci.

Iaca:

Totul a fost salvat de o inima zburdalnica, o potaie care facea rororo lingandu-se pe ochi, o ideee de la Silvia si … hai sa purcedem.

Asadar avem perisoarele facute din carne tocata, orez, oua, ceapa, boia iute, sare si mult piper, fierte in apa.
In rest, ciuperci, unt, faina, lapte, sare, piper, cascaval ras, zeama unei jumatati de lamaie.

Punem la calit si micsorat ciupercile (spalate, taiate, blabla) in unt, cu capacul pus. Zeama nu trebuie sa scada deloc (deci nu am readormit, da?). Se adauga faina (unii prefera amidon) si se stinge cu lapte, amestecand, de preferat, cu telul, al meu e albastru si siliconat, deci tot pitzi. Se face sosul putintel mai subtire decat la ciulama. Se adauga cascaval ras, dupa putinta, poate fi si altceva, parmezan, gruyere, pecorino, ma rog, ec aveti in zona. Cand s-a topit se pun perisoarele si se mai lasa cateva clocote.

Cum vorbeam asa cu SIlvia, cica de ce nu faci sos avgolemono, numai ca deja avansasem prea mult asa ca doar am stors jumatate de zeama de lamaie in sos si am lasat sa traga un clocot scurt.

Cum se zice pe alte site-uri, de circulatie mai mult sau mai putin internationala, not a bad ideea at all, thank you Silvy.

De servit (eu mie mi le-am servit la muzzleul pferdului) ar fi mers o mamaliga dar mai aveam de ucis niste garganelli paglia e fieno (v-am zbart) pe care i-am fiert mai in dinti decat era normal (ca mai beau si din sos) si le-am pus un strop de ulei de masline la final, sa nu se lipeasca.

Ideal este sa fie fierbinte ciulamaua asta sau ec o fi ea, pastele pot fi si reci, ca se incalzesc atunci cand se iau in brate cu sosul. SI mararul mi se pare clenciul ideal, dar nu in sos, pentru ca e prea puternic, la final, asa, nitel. Daca nu va place, merge si busuioc.

Am pacalit-o pe zazuza, am facut o anume poza, Casi efectiv inebunise si sarea si saluta si se invartea, asa ca i-am dat si ei nitel, mai multe paste, putin sos si o perisoara. Pentru zazuza cu dragoste.

editez de aici pentru ca, asa cum ne-a obisnuit, wordpressul (sau ma rog, botonarii sai) se joaca fix cand scrie si omul o reteta banala, norocul e ca inca le mai merge backup-ul).

ia sa vedem, tararaaaaaa.

ia uite, a mers, asa ca pot pune si melodia, ca ziea katze ca mvai ce ne enerveaza ea pe noi, mie mi-a placut, nu e la subiect, nu se potriveste cu asa un preparat fin si sofisticat, dar ieri am uitat sa o introbag in articol.

sper sa mearga acuma, ia. tararaaaa.

ia uiteee, a mers. asa ca rororo.