contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Petrecerea Racilor - Kräftskiva

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Photobucket
Pe toata durata lunii august suedezii sarbatoresc, ori de cate ori au ocazia, kräftskiva, sau pe romaneste spus, petrecerea racilor (creveti mari).
Este o traditie care isi are radacinile in Suedia (in trecut, sezonul racilor incepea vara tarziu), insa care, in zilele noastre se tine in toata Scandinavia.
In ce consta ea? Pai se mananca raci fierti, in cantitati destul de mari, stropiti din plin cu snaps si acompaniati de cantece de pahar. Se pot servi alaturi paine prajita cu unt, diverse salate sau tarte specifice (västerbottenpaj).
Un detaliu ce merita mentionat este ca suedezii nu se limiteaza la a manca coada racilor si eventual carnita din clesti, ci sug de-a dreptul "animalul" in dreptul stomacului, ingurgitand toate sucurile aferente.
Eu personal am incercat o singura data, dar oricat de mult as iubi eu fructele de mare si alte de-astea, nu am putut duce la bun sfarsit misiunea cu suptul, ci m-am limitat la coada :)
Alte accesorii specifice petrecerii sunt palarioare de hartie, ca acelea pentru zilele de nastere si lampioane de hartie. In mod normal, petrecerea are loc afara, iar cand se lasa seara se aprind lampioanele atarnate in copaci, iar atmosfera devine una mirifica. Este una dintre petrecerile unde consumul mare de alcool este social acceptat si chiar incurajat, chiar daca are loc intr-o tara unde statul detine monopol pe alcool :)
Racii se gasesc de cumparat gata fierti si impachetati la supermarket, in cutii speciale. Exista insa si persoane care ii pregatesc acasa, fierbandu-i in jur de 10 minute in oale cu apa sarata, eventual bere, mult marar si diverse condimente dupa gust.
Photobucket