contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Piept De Pui In Sos Bechamel

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
035035
Stiti ca sunt o fana a concursurilor internaute, nu pot sa explic neaparat de ce, imi plac indiferent daca premiul e un vas misto sau o bluzita tricotata de mana. Chit ca am stat foarte prost cu timpul in ultima vreme, n-am putut sa rezist ofertei tentante a Laurei Adamache de a gati ceva de pe blogul ei...si premiul: o oala Delimano. My God, visez la blidul acela de vreo doi ani, are si sora-mea ceva asemanator dar luat din Germania, musai vreau si eu. Si cum nu poti castiga decat - dooooh! - participand, iata-ma gafaind pe ultima suta de metri (26 e ultima zi), doar doar m-o pocni norocul.
Slabe sperante dat fiind ca am avut prilejul sa....spionez concurenta dar, in fine, ma imbat cu zicala ca nu castigi daca nu participi. Mi-a placut si ca nu e un concurs pe voturi, genul ala de concurs ma enerveaza maxim, e mai mult un concurs de popularitate decat pe fapte concrete, prefer sa fiu jurizata - clar tot pe criterii subiective ca oameni sunteti toti. 
Gata ca m-am intins cu vorba si daca o mai lalai mult ma prinde maine seara si trece termenul....Asadar...tam tam tam....Ca sa intru in atmosfera isterica de Masterchef (pasarea malai viseaza)....
 Particip cu reteta Piept de pui in sos Bechamel la concursul organizat de Laura Adamache si Delimano.
Am facut niste mici modificari (dupa propriul gust) retetei - carnea de pui nu am feliat-o in fasii subtiri ci de grosimea degetului inelar, nu am folosit in nici un caz 200 grame de costita afumata, ci mult mai putin, cred ca vreo 60 gr., felii subtiri gata feliate din magazin, n-am vrut decat sa-i dea o aroma usoara - oricum s-a simtit mai mult decat mi-as fi dorit. Oricum de cand am tinut Dukan, nu ma mai impac asa de tare cu gustul de afumat. Va redau cantitatile dupa reteta Laurei, eu am folosit jumatate din cantitati atat la carne cat si la sos.
Ca verdict final va spun clar: daca aveti o masa simandicoasa, la care vreti sa rupeti gura targului cu ceva de mare clasa, incercati reteta de mai jos - are un gust fabulos, o savoare minunata si nu e deloc greu de pregatit. Ca si garnitura recomand cu caldura o salata simpla si fresh, cele doua se complecteaza si se complimenteaza reciproc de minune.
Avem asadar nevoie de:

  • 600-700 g piept de pui
  • 150 g mozzarella
  • 200 g costita afumata
  • 100 g branza briè
  • sare
  • piper
  • unt
  • pesmet
Pentru sosul Bechamel:
  • 500 gr lapte
  • 50 gr faina
  • 50 gr unt
  • sare
  • piper
  • nucsoara
Intai pregatim vasul in care vom gati deliciosenia: un vas yena termorezistent uns cu putin unt si tapetat cu pesmet atat pe fund cat si pe lateralele vasului.
M-am gandit sa ma apuc apoi de sosul Bechamel pentru ca, oricum, cand acesta e gata trebuie lasat vreo 10 minute sa se raceasca, timp in care putem pregati pieptul de pui propriu-zis. Despre sosul Bechamel si pregairea lui in amanunt am mai scris, asa ca nu intru in amanunte: se topeste untul intr-o craticioara, se adauga faina, amestecam sa omogenizam totul si, putin cate putin, incepem a turna laptele, la inceput cate un strop, mestecam sa se incorporeze in compozitie, apoi mai adaugam putin…si tot asa, tot timpul mestecam pana sosul se ingroasa. Potrivim la gust cu sare, piper, nucsoara. Eu am preferat un sos nu prea gros, chestie de gust. Lasam sa se raceasca de o parte, nu inainte de a-l acoperi deasupra cu o folie alimentara din aceea transparenta care sa previna formarea unei pojghite inestetice la suprafata.
Luam carnea si o pregatim: dezosam pieptul de pui, inlaturam pielita si feliem carnea – in bucati subtitri, spune Laura; eu una am preferat sa nu fie prea subtiri, vroiam sa simt carnea de pui ceva mai consistenta, cam de grosimea unui deget mic.
Impartim atat carnea de pui cat si branza Brie si mozarella in jumatate pentru ca vor fi cate doua straturi din fiecare.
PicMonkey CollagePicMonkey Collage 

 Punem in vasul yena gata pregatit ingredientele enumarate mai sus in urmatoarea ordine:
- primul strat e alcatuit din pieptul de pui feliat pe care-l asezam pe fundul vasului cat mai omogen cu putinta.
- doilea strat este alcatuit din feliute de branza mozzarela si branza Brie feliate si asezate peste primul strat din carne de pui.
- al treilea strat – feliute de costita afumata pe care eu le-am vrut foarte, foarte subtiri ca sa dea doar putina aroma putin gust preparatului fnal, nu sa-l copleseasca (varianta mea).
- vine randul la inca un strat de branza mozzarela si Brie
- ultimul strat – restul de feliute din piept de pui.
Este momentul sosului Bechamel pe care il turnam deasupra intregii ….capodopere gastronomice, pudram si 1 – 2 linguri de pesmet deasupra.
Am bagat la cuptor si am aprins focul. Stiu, mi-a mai zis lume ca nu se sparge yena daca il bagi in cuptorul preincalzit dar, na, nasol ca mie mi s-a intamplat. Oricum....
Din momentul in care acesta (adica cuptorul) s-a incins si a inceput a se coace preparatul acolo, a durat cam vreo ora pana a fost gata. Laura ne sfatuieste ca, in cazul ca, la suprafata se rumeneste prea tare, sa acoperim cu o folie de aluminiu. N-a fost cazul meu.
Cand e gata, scoatem pieptul de pui din cuptor, il lasam sa se raceasca putin, apoi il feliem si il servim.
Pfui! Bun rau.
012012