contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Piept De Raţă în Sos De Vin Roşu

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

 

De câte ori gătesc raţă, savurez non stop aroma şi gustul acestei cărni. Încerc mereu să-mi surprind familia şi prietenii cu noi arome, cu noi preparate.
Nu pot spune cu certitudine, din ce parte a Europei sau a Lumii poate să fie această reţetă. Dar vă spun că merită să o pregătiţi întro zi deosebită!
Şi vă dau un pont încă de la început: când faceţi garnitura, adăugaţi mărul mărunţit doar cu 2 minute înainte de a scoate varza roşie (aceasta e garnitura) şi a o pune în farfurii. O sa fie mult mai dulce şi mai "colorata".
Ingrediente pentru 2 persoane:
2 piepţi de raţă (circa 700g) - ne plac porţiile mari, "sănătoase" ...
125 ml de vin roşu
200 ml de supă de pasăre
400 g de varză roşie tocată fâşiuţe
1 ceapă roşie tocată mărunt
1 ceapă albă tăiată julien
3-4 crenguţe de cimbru proaspăt
1 măr tăiat cubuleţe de 1 cm + câteva felii mai groase pentru decor
1 bucată de anason stelat
2-3 cuişoare întregi
1 linguriţă de unt
sare şi piper
Preparare:
Trebuie de la început să vă spun, că o să aveţi nevoie de 2 tigăi mari. Întruna o să pregătim piepţii de raţă, în cealaltă pregătim garnitura, care este de fapt varză roşie cu măr.
Pentru început, spălăm în apă rece carnea şi o ştergem cu prosoape de hârtie.

Crestăm piepţii de raţă pe partea cu pielea (grăsimea), nu prea adânc, atât cât lama cuţitului să ajungă până la carne. Tăieturile să fie la 1 cm una de alta şi în diagonală, în aşa încât grăsimea care se scurge în tigaie, iar carnea să se pătrundă şi în interior.

În tigaie, nu punem nici un fel de grăsimi, pentru că pieptul de raţă e foarte gras şi îşi va lăsa propria grăsime în tigaie.
Aşa că, pieptul de raţă, se introduce în tigaie cu partea crestată (zona cu piele).

Grăsimea din pieptul de raţă, se va topi şi în această grasime se vor prăji piepţii pe ambele părţi, circa 3-4 minute pe fiecare parte.

Când pieptul de raţă e aproape gata, introducem în tigaie ceapa roşie tocată marunt, şi lăsăm să se călească puţin. Scoatem carnea întrun bol termorezistent şi ţinem carnea la cald. Grăsimea rezultată, eu am pus-o în tigaia în care o să prepar garnitura. Untura de raţă şi ceapa călită sunt tocmai bune să dea o aromă deosebită garniturii.

Deci în tigaia în care am prăjit pieptul de raţă (nu o "curăţaţi" de resturile de "prăjeală" de pe ea - vor aroma restul de ingrediente care le vom folosi), adăugăm untul, pasta de roşii, crenguţele de cimbru, anasonul stelat şi cuişoarele.

Amestecăm până se omogeanizează şi turnam vinul roşu. Amestecăm în continuare, până simţim aroma vinului că se degajă din tigaie.

Acum adăugăm supa de pui. Lăsăm să dea 2-3 clocote.

Reintroducem carnea în tigaie, acoperim cu un capac, lăsăm focul mai moale şi lăsăm la gătit 20 de minute.

În cealaltă tigaie (eu am folosit wokul, ca să poată încăpea toată cantitatea de varză) în care am pus untura de raţă, adăugăm ceapa albă, tăiată julien, mărul tăiat cubuleţe şi varza roşie.
Acoperim şi această tigaie cu un capac şi lăsăm pe foc mediu tot 20 de minute.

Din când în când, verificăm în ce stadiu se află preparatul. La tigaia cu piepţii de raţă, să fiţi atenţi, să nu scadă foarte mult sosul! E dilicios! E păcat să-l pierdeţi (în cazul în care consideraţi că sosul a scăzut suficient şi s-a îngroşat, luaţi tigaia de pe foc şi puneţi-o deoparte).

Iar la tigaia cu varză şi măr, varza va scădea din volum (îşi lasă apa), aşa că, o mai amestecăm ca să se gătească pe toate părţile.
După ce au trecut cele 20 de minute, preparatele noastre sunt gata şi le putem monta în farfurii.
Punem pieptul de raţă în farfurie, turnăm sosul de vin obţinut în tigaie şi garnisim cu varza roşie cu măr.
Pentru un plus de culoare, o foaie de salată verde e bine venită!

Piept de raţă în sos de vin roşu ... Done!
POFTĂ BUNĂ!

Articol recomandat de icrenegre.blogspot.com