contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Piine "fior Di Molino"

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Nu stiam cum sa denumesc piinea, puteam sa-i spun si piine de post, dar am preferat sa-i dau denumirea de pe punga de faina de unde am preluat si reteta.
Ingrediente necesare pentru o piine mare: 
  • 500 g faina de tip 0
  • 290 g apa calduta
  • 15 g drojdie proaspata (sau 7 g drojdie uscata)
  • 10 g sare
  • 10 g zahar
Am pus ingredientele in cuva masinii de piine, intii am cernut faina, apoi am adaugat drojdia pe care am dizolvat-o bine cu ajutorul zaharului, adica intr-un castronel am pus zaharul si drojdia si am frecat cu o lingurita pina si-a dat duhul si s-a transformat drojdia in lichid. Am pus-o peste faina, apoi am pus cite putin din apa incalzita (atentie calduta, nu fierbinte, ca altfel nu mai dospeste piinea). In timpul framintarii, am tot adaugat apa, iar aproape de sfirsit am dizolvat sarea in apa si am turnat-o toata peste aluat. Durata framintarii a fost de 15 minute. 
In reteta originala scria ca trebuie lasat aluatul la dospit doua ore, apoi framintat din nou, dat forma piinii sau piinitelor si bagat la cuptor.
Eu am lasat la dospit aluatul timp de o ora, am framintat din nou 15 minute cu masina de framintat, am dat forma piinii (o piine maaareee), am pus doua pahare inalte in tava, atentie pe tava se presara faina destul de multisoara, am pus piine pe tava, am acoperit cu o folie, adica o punga mare taiata intr-o parte, dar cu paharele puse pe tava va avea loc aluatul sa dospeasca si sa creasca frumos. Am lasat la dospit o ora jumatate, am eliminat folia, punem in cuptor o tigaita cu apa pe care o lasam tot timpul cit piinea e in cuptor, apoi bagam tava cu piinea in cuptorul preincalzit la 180 de grade o lasam 30 de minute. 
Scoatem din cuptor, lasam sa se raceasca 


taiem felii si servim cu ce avem si cu ce dorim. 
Piinea chiar si dupa 2-3 zile e la fel de buna si nu devine sfarimicioasa.
Pofta buna !