contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Piinite Floricica

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Caldura mare, vreme de plaja si piscina, cu asta din urma ne delectam de citeva ori pe saptamina, ca altfel vacanta e lunga si mi se face parul cret, daca nu duc domnisoara la innot. Cu alte cuvinte, nu prea am chef de postari si citeodata nici de mincat... se vede din poza cu piinite, ca au fost facute cu mult timp in urma si mincate in aceeasi zi...
Ingrediente pentru 8 piinite dolofane:
Primul aluat:
  • 400 g faina 00
  • 175 g apa
  • 4 g drojdie proaspata (sau 2 g drojdie uscata)
Al doilea aluat:
  • 40 g faina 00
  • 55 g apa
  • 4 g zahar
  • 7 g sare

Incepem sa pregatim primul aluat asa pe la ora 17-18 seara. In apa la temperatura camerei, dizolvam cele 4 g de drojdie. Adaugam apoi faina cernuta si framintam timp de 3-4 minute. Vom obtine un aluat destul de tare si cam urit, deci nu e un aluat obisnuit. Acoperim vine vasul in care avem aluatul (eu l-am lasat in cuva masinii de piine) si lasam la dospit ccca 16-20 de ore, dar nu mai putin de 16 ore.
A doua zi, adica dupa ce au trecut cele 16-20 de ore, dizolvam zaharul in apa (tot la temperatura camerei), adaugam biga si faina, framintam bine cca 6 minute (eu 14 minute cu masina de piine), apoi adaugam sarea si continuam framintarea timp de 7 minute (eu din nou 14 minute).
Rasturnam aluatul pe masa de lucru, ii dam forma unei mingiute, acoperim cu un prosop si-l lasam la odihnit timp de 10 minute.
Cu ajutorul sucitorului/melesteului/facaletului din dotare, daca nu aveti, folositi cu incredere o sticla si ca sa ma repet din sticla, spalata si stearsa bine de apa, intindem frumusel aluatul si-l indoim in patru parti. Adica, indoim intii ambele capete spre interior bineinteles, adica sa se intersecteze la mijlocul foii de aluat, apoi indoim din nou ca si cum am inchide aluatul ca pe o carte, apasam un picut aluatul, il acoperim cu un prosop si-l lasam asa timp de 10-15 minute. Repetam operatiunea intins aluatul si indoit in patru, inca de doua ori, cu timp de odihna de 10-15 minute. Acum dam forma de mingiuta aluatului, ungem cu un pic de ulei, acoperim cu o folie transparenta si un prosop de bucatarie si-l lasam la dospit timp de 20-30 de minute.
Acum impartim aluatul in 8 bucati de cca 80 g una, formam mingiute micute, iar apoi luam pe rind fiecare mingiuta, o strivim cu mina, asa ca pe o turta, aducem spre interior cele patru parti (nu pot spune colturi, pentru ca aluatul e rotund), stringem aluatul cu degetele, intoarcem cu partea indoita in jos si formam o mingiuta. Acusica am sa pun si link-ul ca sa vedeti pozele pas cu pas sa intelegeti mai bine...
Presaram un pic de faina peste mingiute, acoperim cu folie transparenta si deasupra prosopul, apoi lasam din nou la dospit timp de 30 de minute.
Daca avem in instrument pentru taiata merele, luam cite o mingiuta/biluta si dam forma de floricele, strivind cu forma respectiva bilutele , fara a le taia de tot ca pe mere. Luam aluatul in mina, le rasturnam cu forma taiata in jos, presaram un pic de faina si le acoperim din nou cu folie si prosop. Lasam la dospit cca o ora. Preincalzim cuptorul la 250 de grade si punem o tigaita cu apa in cuptor. Cind acesta este cald si apa fierbe, intoarcem piinitele cu partea cu model in sus, le asezam in tava tapetata cu hirtie de copt si bagam in cuptor piinitele, timp de 15-20 de minute. Primele 10 minute stropim de multe ori cu apa cuptorul, apoi ultimele 5 minute, scoatem tigaita cu apa din cuptor si coborim temperatura cuptorului la 200 de grade.
Poze pas cu pas, ca sa intelegeti, gasiti aici.