contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Piure De Cartof Dulce Cu Crema De Brinza

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Originar din America Centrala, varianta dulce a cartofului este mult mai sanatoasa. Asa ne asigura specialistii. Culoarea lor portocalie (deşi unii au miezul alb) dă o idee asupra nivelului ridicat de betacaroten care este convertit de către organism în vitamina A, ajutând la întărirea imunităţii, la sănătatea pielii şi a membranelor care căptuşesc nasul, plămânii şi intestinele. Un cartof dulce ofera aproximativ o jumătate din necesarul nutritiv de vitamina E şi conţine cantităţi semnificative de alte vitamine şi minerale: vitamina B6 , C, mangan, cupru, potasiu - un electrolit care ajuta la reglarea batailor inimii si protejeaza rinichii, fier - un mineral fundamental pentru copiii de sub un an si fibre.
Prin includerea de grăsimi în porțiile de cartof dulce se măreste cantitatea de beta-caroten absorbită de organism. De aceea este indicata adaugarea de ulei sau unt la prepararea cartofului dulce.
Pentru că majoritatea nutrienților sunt concentrați în apropierea cojii, se recomandă gătirea cu tot cu coajă, apoi decojirea.
Toate aceste calitati fac din cartofii dulci un aliment exceptional pentru alimentatia copiilor.
Am ales sa gatesc aceasta leguma, pregatind o reteta pentru hrana sanatoasa a copiilor, ca raspuns la invitatia de a participa la campania initiata de Qbebe ( retete ciorbe ) si sustinuta de doctorul nutritionist Mihaela Bilic - Sanatatea are gust, avind ca subiect alimentatia sanatoasa pentru copii, viitoare mamici si mamicile care alapteaza.
Iata cu ce ma prezint: Piure de cartof dulce cu crema de brinza proaspata cu marar si patrunjel, decorat cu galbenus moale, pe care il recomand pentru diversificarea alimentatiei copilului mic cu virsta intre 6 si 8 luni.


Este perioada cind copilul incearca experiente gustative noi, specialistii recomandind pentru aceasta etapa alternarea gustului dulce cu cel sarat in aceeasi masa.
Am avut nevoie pentru o singura portie de:
- un cartof dulce de marime medie
- 50 grame brinza proaspata
- 10 grame unt
- citeva fire de patrunjel verde si marar proaspat
- un galbenus
- un praf de sare
Cartoful dulce se spala bine, dupa care se inteapa cu furculita pe toata suprafata. Se aseaza intr-un vas de sticla termorezistenta si se coace in cuptor pentru aproximativ 20 de minute.
Intre timp pregatim crema de brinza.
Se toaca marunt patrunjelul si mararul,
adaugindu-se in mixer impreuna cu brinza si jumatate din cantitatea de unt. Presaram si un pic de sare.
Se mixeaza totul bine pina la obtinerea unei creme omogene. Se scoate intr-un bol, se acopera cu folie alimentara si se pune in frigider pina pregatim piureul.
Se verifica daca s-a copt cartoful,
apoi se curata de coaja, si se pune intr-un castronel impreuna cu restul de unt.

Se zdrobeste cu furculita amestecindu-se cu untul

dupa care se omogenizeaza amestecul cu un tel pina se obtine o consistenta cremoasa.

Se aseaza piureul pe un platou formind baza pentru crema de brinza.
Utilizind un posh ornam cu brinza cremoasa.

Separam apoi un galbenus de albusul oului,

si il punem la fiert la foc mic direct intr-un vas cu apa.Cind suprafata exterioara s-a legat colorindu-se in alb,

il scoatem si, intepindu-l cu virful unui cutit, lasam interiorul sa se prelinga pe crema de brinza.




Oferiti copilului inghitituri mici, pe rind - cind crema de brinza, cind piure, urmarindu-i expresia fetei, din care veti intelege daca si ce ii place din ceea ce maninca.