contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Pizza Cu Aluat Dospit

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

În puțina mea experiență de bucătar care se luptă cu aluaturile, n-am avut cine știe ce rezultate notabile. Am încercat de-a lungul timpului diverse rețete de aluat, care mai de care mai sofisticate sau mai simple, însă care mie nu mi-au ieșit. Rețeta asta am primit-o de la Sonia, o prietenă a mamei, care, într-o discuție de câteva minute m-a luminat și mi-a dat încredere că pot și eu să fac aluat de pizza bun, cu condiția să am cantitățile potrivite și ingrediente de calitate. Un singur lucru am mai adăugat de la mine, după ce m-am mai uitat în stânga și-n dreapta pe la rețetele unor bucătari renumiți, și anume uleiul. Mi-am dat seama că uleiul ajută aluatul să nu se prindă de tavă, să fie mai crocant la bază și să iasă pufos în interior. Așa că, avînd o rețetă bună, m-am pus pe treabă. Un alt secret pe care l-am aflat este ordinea în care trebuie așezate ingredientele, adică, de jos în sus (de la aluat spre umplutură): blat, sos de roșii, cașcaval și apoi umplutura. În felul ăsta, sosul de roșii întră bine în aluat, brânza se topește și se combină bine cu sosul, iar șunca sau salamul și ce-o mai fi deasupra, au ocazia să se rumenească, fără a fi acoperite de brânză. Pentru 3 pizza mai mici sau 2 mari am folosit:
Ingrediente:
Pentru aluat:
500 g făină albă
25 g drojdie
1 linguriță zahăr
300 ml lapte
50 ml ulei (de floarea sorelui sau de măsline)
1/2 linguriță sare
Pentru sosul de roșii:
250 ml bulion
1 linguriță oregano
sare
Topping:
300 g cașcaval sau mozarella
șuncă, ciuperci, salam, cârnați, porumb, ardei, ceapă, măsline, pește, etc.
Am început cu maiaua, adică, într-o cană mai mare am amestecat drojdia mărunțită cu vreo 50-60 ml de lapte călduț și cu zahărul și le-am lăsat lângă o sursă de căldură (calorifer, foc de aragaz) să crească, aproximativ 10 minute (cam până când drojdia stă să iasă din cană).

Când a crescut destul de mult, am turnat-o peste făină, lapte și sare și le-am frământat cam 6-7 minute (în principiu, cam cât vă țin puterile!). Când am obținut un aluat elastic și destul de lipicios, am adăugat uleiul și am frământat din nou.


După ce s-a incorporat uleiul în aluat, am turnat puțină făină deasupta aluatului și l-am lăsat la dospit la căldură. Mai precis am acoperit bolul cu un șervet de bucătărie și l-am învelit într-o pătură. În aproximativ 45 de minute a crescut enorm, de a ieșit din castron (cantitatea de aluat din poză este din 1,5 kg de făină!).


De aici, treaba a fost simplă: am luat o bucată de aluat și am întins-o cu sucitorul, pe masa presărată cu făină.

Am încercat să-i dau o formă rotundă, pe dimensiunile tăvii de copt. Înainte de a pune blatul în tavă, am presărat puțină făină în tavă.

Apoi am amestecat bulionul cu oregano și cu sarea, și am uns aluatul din tavă cu un strat generos de sos.

Peste sos am răzuit cașcaval și am pregătit apoi umplutura.

Am făcut mai multe combinații de ingrediente, astfel că am avut pizza cu șuncă, salam, cuperci și porumb, ceapă sau ardei, după gustul nostru.


De plâns, nu s-a plâns nimeni, ba din contră, s-a făcut liniște preț de câteva minute. :) Am mâncat-o cu sos de usturoi (mujdei- făcut din câțiva căței de usturoi zdrobiți amestecați cu sare și ulei, cât să-i acopere) și ketchup.


Aluatul a fost numai bun: puțin crocant pe exterior și pufos în interior. Tot ce pot să vă spun e că a mers excelent cu o bere rece!