contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Placinta Cu Branza

articol scris de truedelights blog

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

 

Populara placinta a patruns in Dacia prin intermediul romanilor,care la randul lor au preluat reteta de la greci. Romancele de azi si dintotdeauna au plamadit placinte fel si fel :dulci, sarate, retetele fiind adaptate in functie de obiceiurile locului.
Cine nu a pregatit sau degustat macar o data , placinta cu ravase, nelipsita de pe masa de revelion, dornic sa-si cunoasca norocul in anul ce urmeaza?  Cine nu a fost imbatat macar o data de mirosul  placintei cu mere de toamna dulci acrisoare ? sau a celei de dovleac in amestec cu scortisoara si nuca…Cine nu a auzit de traditionala pasca pregatita de toate gospodinele in ajunul Sfintelor zile de  Pasti!
Bunica obisnuia sa  pregateasca placintele cu branza in sambata dinaintea Floriilor -sau a lui Lazar, si sa le dea de pomana in special copiilor. Ne imbia sa mancam spunandu-ne ca astfel nu vom muri de pofta ca Lazar sau ca nu vom cadea niciodata din pom – conform legendelor povestite de ea ….

La placinte inainte!  :)

Placinta turnata cu branza dulce seamana mai mult a prajitura ,dar pentru ca are cele doua straturi si umplutura …tot placinta sa-i zicem!
O placinta-  fina, gustoasa si aromata!

INGREDIENTE:

Pentru aluat:
6 oua, 16 linguri zahar, 16 linguri ulei, coaja rasa de lamaie, esenta de vanilie, 1 praf de copt, 100 ml smantana, o cana faina.

Pentru umplutura:
1 kg branza proaspata de vaci, 100 g smantana, 4 oua, esenta de vanilie, coaja rasa de lamaie, 2 linguri gris, 1 cana zahar, 100 g stafide.

PREPARARE:

Umplutura:
Se paseaza bine branza proaspata ,
se amesteca apoi cu smantana,
ouale, mirodeniile, grisul ,
zaharul si stafidele.

Aluatul:
Se mixeaza ouale intregi cu zaharul si
se adauga restul ingredientelor.
Aluatul obtinut se imparte in doua parti egale.
Se unge o tava cu ulei si se presara cu faina.
Se toarna prima jumatate din cantitatea de aluat si se coace  7-8 minute.
Se scoate tava, se aseaza umplutura si se  toarna si restul de aluat.
Se mai coace inca 25-30 minute. 
Se pudreaza cu zahar farin.
Este delicioasa servita calda, dar nici rece nu e de refuzat.     ;)



Articol recomandat de truedelights.wordpress.com