contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Placinta Cu Crema De Vanilie Si Pere

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Dragii mei cititori, iata-ma revenind dupa o absenta lunga, dar motivata, cu o reteta minunat de savuroasa: o placinta cu crema de vanilie si pere! Aluatul e acelasi pe care l-am facut la Placinta taraneasca cu varza sau la Placinta taraneasca cu branza, deci un aluat usor sarat, care contrasteaza minunat de placut cu umplutura dulce, vanilat-fructata:

Ingrediente:
aluatul:
300 de grame de faina 000
200 - 250 ml de apa - in functie de calitatea fainii
1 lingurita de otet
o lingurita rasa de sare
aproximativ 80 de grame de untura de porc la temperatura camerei
crema:
200 g zahar
4 galbenusuri
60 de grame de faina
500 de ml. de lapte
1 baton de vanilie sau 1 plic de zahar vanilat
in plus:
pere din compot, feliate
zahar pudra pentru servit
Preparare:
Aluatul se face identic cu cel al Placintei taranesti cu varza.
Crema cu care se umple aceasta placinta este crema de baza in patiserie, asa numita, de catre italieni, crema pasticcera, sau creme de patisserie, de francezi, stand baza multor alte preparate sau creme (creme chantilly, crema pt. cremschnitte, umplutura pt. croissante - deoarece aceasta crema se preteaza la copt - etc.).
Pentru a prepara aceasta crema, se pun 450 de mililitri de lapte la fiert, intr-o oala cu fundul mai gros, pe foc mic, impreuna cu 100 de grame de zahar si batonul de vanilie (daca folositi). Intre timp, cele 4 galbenusuri se omogenizeaza cu zaharul ramas (poza 1), se adauga faina (poza 2) si apoi cei 50 de mililitri de lapte pastrati, amestecand cu multa grija, pentru a nu ramane niciun fel de cocoloase (poza 3). Cand laptele fierbe, se adauga compozitia cu galbenusuri, amestecand continuu, pana cand crema fierbe si se ingroasa (poza 4).

Se ia crema de pe foc si se lasa sa se raceasca, acoperita cu o folie alimentara, pentru a a evita formarea pojghitei la suprafata.
Se aprinde cuptorul si se fixeaza la 190 de grade Celsius.
Se intinde aluatul pana la obtinerea unui cerc (aproximativ) cu diametrul de 50 de cm. Se decupeaza marginile de jur imprejur.
Odata crema racita, se aseaza 2/3 din crema in mijlocul foii de aluat, modeland un cerc cu diametrul de aproximativ 24 de cm.:

Deasupra cremei se aseaza feliile de pere din compot, bine scurse:

Se acopera cu restul de crema, apoi aluatul se aduna catre mijloc, acoperind umplutura:

Operatiunea de rasturnare a placintei cu partea cu aluatul pliat in jos e treaba destul de migaloasa, aluatul fiind subtire si fragil, iar umplutura moale. Eu am procedat astfel: am acoperit placinta cu o foaie mare de hartie de copt, am introdus un capat al colii de hartie cam 10-15 cm. sub o margine a placintei, apoi am raturnat-o rapid pe hartie.

Cu ajutorul hartiei de copt, am transferat placinta pe tava, apoi i-am ajustat forma, modeland-o sa fie cat mai rotunda:

Se da placinta la copt, in cuptorul preincins la 190 de grade Celsius, pentru aproximativ 30 de minute. Placinta trebuie sa fie rumena:

Se lasa sa se raceasca (la temperatura camerei) si se serveste presarata cu zahar pudra:

Eu nu va spun cat de buna e, ghiciti voi sau... incercati-o!
Copyright http://cuinabanateana.blogspot.com/ by Laura Laurentiu

Articol recomandat de cuinabanateana.blogspot.com