contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Plăcintă Cu Urzici și Urdă…

articol scris de papalaile blog

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Anul trecut m-am îndrăgostit iremediabil de tarte și i-am făcut și pe ceilalți din jurul meu să se îndrăgostească de ele. Am luat totuși la un moment dat o pauza de la ele, dar mă întorc acum chiar cu două. De fapt cu o plăcintă și o tartă. Am ales să vă povestesc mai întâi de plăcinta cu urzici și urdă. Voilà!

Ca întotdeauna am început cu pregătirea aluatului. Am folosit 2 ouă, 200 gr unt rece tăiat cubulețe și aproximativ 350 gr făină. Din cauza unor greseli de calcule (hi hi hi, ce rușineee) am pus mai puțină făina, trebuiau 400 de grame. Am mai folosit și-un praf de sare și 3 linguri de apă rece.

Am introdus în vasul robotului făina cernută amestecată cu sarea, untul rece și cele 2 ouă. Când s-au formaat firimituri am adăugat și apa rece. Am mai mixat un piuc și s-a format aluatul, pe care l-am invelit în folie alimentară și l-am ținut la congelator cam o oră.

După ce a trecut ora am împărțit aluatul în 2 părți una un pic mai mare decât cealaltă. Pe cea mai mare am întins-o și am pus-o cu ajutorul sucitorului în tava siliconată de 28 cm diametru, apoi am îndepărtat surplusul de aluat. Am aranjat bine aluatul în tavă și l-am înțepat cu furculița, apoi forma am introdus-o în cuptorul încins la 180 grade pentru vreo 15 minute. Restul de aluat a stat la frigider până i-a venit rândul.

Cât aluatul a stat cuminte în congelator eu m-am ocupat de umplutură. Ca și anul trecut la tarta cu urzici m-a ajutat mama la partea cu curățatul, spălatul și opăritul urzicilor. Cântărite urzicile opărite au fost 800 gr. N-au fost perfect stoarse de zeamă pentru că eu le-am mai pus pe foc, dar nici nu bălteau în zeamă. Am mai folosit 400 gr urdă, 200 ml smântână pentru gătit, 2 ouă, 4 fire de ceapă verde și 3 fire de usturoi verde, nucșoară proaspăt rasă și piper proaspăt măcinat.

Ceapa și usturoiul le-am tăiat și le-am înmuiat un pic în ulei de orez.

Apoi am adăugat urzicile opărite și am amestecat. Au stat pe foc potrivit vreo 15 minute, după care le-am scos într-un castron și le-am lăsat la răcorit. Când au ajuns la o temperatură mai potrivită am adăugat și urda și am amestecat bine.

Cele două ouă le-am bătut și le-am amestecat cu smântâna pentru gătit. Apoi am adăugat nucșoară și piper.

Am adăugat smântâna cu ouăle peste urzicile cu urdă și am amestecat, apoi am umplut aluatul copt și lăsat la răcorit o vreme, cu compoziția pregătită. Am întins și restul de aluat care era la frigider și am pregătit ”pătura” de aluat.

Am pus-o peste formă și am îmbinat-o cu partea de dedesubt de aluat.

Pentru că mi-a mai rămas aluat am decupat și forme de iepurași și ciupercuțe pentru decor. Am înțepat plăcinta pe deasupra din loc în loc cu o scobitoare și am uns cu un strop de ou cu smântână formele de decor si aluatul de deasupra. N-am avut prea mult și mi-a fost lene să mai pun un ou :-P

Am băgat plăcinta în cuptorul deja încins la 180 de grade și am ținut-o acolo 45 de minute.

După cum poate v-ați obișnuit deja și această plăcintă am dus-o la mama s-o mâncăm împreună. Eu, care nu-s amatoare prea tare nici de urzici, nici de urdă vă zic ca-i tare bună.

Am pregătit-o special pentru ziua de Florii când am mâncat-o alături de o tartă cu somon despre care am să vă povestesc zilele viitoare.


Filed under: Retetele mele... Tagged: apa, apa rece, ceapa verde, faina, nucsoara, oua, piper, placinta, placinta cu urda, placinta cu urzici, placinta cu urzici si urda, smantana pentru gatit, ulei de orez, unt, unt rece, urda, urzici, urzici oparite, usturoi verde