contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Plantăm Fapte Bune! La Utvin, Timiș

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga


Nu pot să închei anul fără să nu vă povestesc despre acțiunea care a cuprins aproape toată țara: Plantăm fapte bune sau Plantăm!Îngrijim!Împădurim! de pe 14 noiembrie 2015.
 Plantăm fapte bune în România  a anunțat inițial 21 de județe participante, dar în final au rămas doar 14, din diferite probleme organizatorice.
În județul Timiș, localitatea aleasă a fost Utvin, iar zona de împădurire a fost în jurul unei mlaștini.
M-am informat înainte temeinic.
Mi-am propus demult să particip la o astfel de acțiune. De fapt, mi-am propus demult să plantez copaci. Desigur, m-am luat după o vorbă înțeleaptă care spune așa: ,,Cine nu a construit o casă, nu a făcut un copil și nu a sădit un copac, a trăit degeaba.,, sau o altă variantă zice așa:,,Cine a construit o casă, a făcut un copil și a sădit un copac, e un om împlinit.,, Eu tind să cred și sper că n-am trăit degeaba până la 42 de ani, n-am construit o casă, e adevărat, că stau la bloc, dar am muncit ca să o plătesc. Copil am făcut și sunt o mamă fericită, Tudor mă împlinește. Ba chiar am scris și vreo trei cărți și am apărut în alte șase antologii de poezie, că am mai găsit pe undeva citatul cu adăugarea: ,,cine nu a scris o carte,,.
Doar copacul nu-l aveam pe listă :-) Ei, acum s-a împlinit și asta, lista e gata, n-am trăit degeaba.
Se anunța o frumoasă zi de noiembrie!
Mai exact, 14 noiembrie 2015!
Un răsărit superb anunța o zi minunată.
Am ajuns la Iulius Mall Timișoara puțin după 7 dimineața, iar parcarea era plină de autobuze și autocare.

 Toate urmau să ne transporte spre locul unde urma să plantăm zeci de mii de copaci, la Utvin, în județul Timiș. Oamenii s-au strâns deja, veseli și uniți având un singur țel: să planteze copaci!
Și puțin după ora 8 am pornit. Drumul a fost scurt, imediat după Sânmihaiul German este Utvinul, am ajuns relativ repede.
Sute de mașini erau deja parcate și oamenii s-au îndreptat spre parcelele repartizate.

La început am bătut țăruși la 2m distanță ca să departajăm rândurile.

Am primit lopeți, hîrlețe și mănuși. Alții, în special studenții de la Agronomie, au primit și un fel de halate din partea organizatorilor.
Pe urmă am făcut gropile

și am plantat un stejar.

Am bătătorit bine pământul din jurul lui de trei ori.
După ce am terminat de plantat, i-am și udat cu apă din mlaștină :-) S-au făcut lanțuri umane și se dădea găleată din mână-n mână până la capăt de rând.
 Beșici în palme cred că a făcut toată lumea, dar la ce suflet plin aveam cu bucurie de lucrul bine și bun făcut, nu i-a păsat nimănui, cred.
Am plantat mulți stejari, frasini, corcoduși. Nu aș fi plantat bine și cu spor fără ajutorul echipei mele: Bianca, Radu și Alice. Ne-am propus să revenim în primăvară în acest loc, deoarece copăceii  trebuie îngrijiţi pe o perioadă de mai mulți ani, până la atingerea maturității.
In urma listelor făcute de șefii de parcelă, precum și a celor înscriși pe site, organizatorii au anunțat că au fost aproximativ 3000 de voluntari-cei mai mulți din țară!!-și  am plantat timp de 5 ore cca 38000 de puieți de stejari, frasini și corcoduși.
Țelul propus: 1 000 000 de copaci. Aici aveți rezultatele finale ale acțiunii din țară de pe 14 noiembrie.
Pentru a fi la curent cu următoarele acțiuni ale ONG-ul „Plantăm fapte bune în România” urmăriți și pe facebook pagina sau pe fondatoarea lui, Andreea Liana Buzea.
#plantamfaptebune