contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Plantele Aromatice

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

   Importanţa plantelor aromatice  în bucătărie este bine cunoscută. Unele plante sunt cunoscute, dar altele sunt folosite mai rar, sau pur şi simplu au fost uitate.
   În cele ce urmează mă voi strădui să vă prezint cele mai importante plante aromatice şi în special acelea care cresc sau se cultivă în ţara noastră. Poate că se vor gândi şi cultivatorii de legume să diversifice gama de plante, daca dvs. le veţi cere.
   Plantele aromatice se folosesc în stare proaspată, uscată, congelată sau conservată.
   Conservarea se poate face fie numai în soluţie de sare sau oţet, fie combinat.
   După recoltare, plantele se spală bine la jet de apă de 3-4 ori, apoi se desprind frunzuliţele şi se pun la uscat pe un ziar, într-o încăpere întunecoasă. După uscare, se păstrează în săculeţi de pânză sau în pungi de hârtie. În acest fel se pot utiliza pînă la recolta din anul următor.
   Congelarea plantelor este folosită destul de des. Plantele se pun în punguţe de plastic în cantităţile cerute de reţete. Plantele se pun în mâncăruri aşa congelate. O metodă interesantă, este aşezarea lor în formele pentru cubuleţe de gheaţă, acoperite cu apă, congelate şi apoi folosite la diverse preparate punând în mâncare cuburile congelate.
   Conservarea se face în borcănele de 3-400 gr. Aşezăm frunzuliţele în borcane, apoi turnăm deasupra o soluţie fiartă făcută din 1/3 până la 1/2 oţet din vin de 9 grade (după gust) , restul  apă şi puţină sare.
O alta metodă, amestecăm frunzuliţele plantelor cu sare 50 gr./Kg şi apoi le aşezăm în borcănele cât mai presat cu putinţă. Plantele conservate în acest fel se pot păstra 2-3 ani.

Anason (Pimpinella anisum):
  
   Face parte din familia pătrunjelului, creşte cam până la 30-35cm
înălţime. Anasonul este originar din Asia Mica răspândindu-se apoi în toată Europa. Se folosesc atât frunzele cât şi seminţele. Are un gust dulce-picant, aromă uşor mentolată.
   Se pretează la prepararea diferitelor băuturi sau ca aromatizant la prăjituri, budinci, îngheţată, bomboane, etc.
Ceaiul de anason ajută la digestie, calmează durerile abdominale şi colicile intestinale.

     Asmăţui/Hasmaţuchi (Anthriscus cerefolium):
    
         Este o plantă din familia pătrunjelului cu fruze de un verde pal, creşte pînă la o înălţime de cca 40 cm. Planta provine din Asia.  Are un gust între pătrunjel şi anason. Asmăţuiul se foloseste la supe, salate, sosuri.

    Busuioc (Ocimum basilicum):
        Busuiocul face parte din familia mentei. Este originar din extremul Orient. Este considerat regele mirodeniilor (basilicum). Se recomandă să fie folosit în stare proaspată. Uscat, mai pierde din aromă. Este folosit la o multitudine de mâncăruri, sosuri, fripturi, etc.

 Ceapa de tuns (Alium fisulosum):
   Planta este originară din Asia  de Nord. Are frunze verzi, subţiri ajungând pînă la 30-35 cm.
   Se folosesc numai frunzele. Bulbii nu sunt comestibili. În Japonia şi China, este unul din principalele ingrediente. Are un gust mai fin decât ceapa verde obişnuită.  Se pretează foarte bine la cultivarea în lădiţe sau ghiveci, pe balcon.
   Se foloseste la prepararea salatelor, ca garnitură la rasolul de carne sau peşte.
Va urma: