contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Porc Prajit Cu Miere Si Ghimbir

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
1687
Sunt o fana a stilului de a gati stir-fry, mai ales ca atunci cand vin de la servici hamesita, pot avea astfel o mancare care se gateste rapid dar e si gustoasa. Imi place mult puiul chinezesc dulce-acrisor si cand am vazut in Good Food reteta asta am zis ca sigur imi va place. Ca o prima constatare, carnea de porc iese mai putin frageda (deci mai putin pe gustul meu) decat cea de pui la stilul asta de gatit, dar e drept ca e tot gustoasa. Personal prefer sa fie ca sosul sa fie dulce dar si nitel acrisor, asa ca la ingredientele originale, am mai adaugat optionalele: sosul de stridii de care m-am indragostit anul trecut, da un gust grozav in mancare si nu vorbesc aici doar de mancarea de inspiratie chinezeasca, si de putintel otet, dupa gust. Apropo de mancarea chinezeasca, am gasit un articol foarte instructiv dupa parerea mea pe site-ul Andreei, o impatimita a gastronomiei chinezesti, sunt sigura ca eu una nu fac mancarea chinezeasca ca la carte dar , ma rog, incerc.
Asadar avem nevoie de:

250 gr. muschi de porc – de preferinta fara grasime

taietei de oua – un pumn. Asa scria in reteta originala, eu as fi inlocui daca aveam prin casa cu taitei de orez, se preteaza mai bine la genul asta de mancare.

o bucata de ghimbir de marimea unei nuci

100 gr. fasole – de la borcan. Daca nu e de la borcan, se spala si se fierbe putin inainte de a fi pusa in wok.

un ardei gras sau o lingura de pasta de ardei

2 lingurite amidon de porumb

2 linguri sos de soia

1 lingura de miere

optional: o lingura de sos de stridii si o lingurita de otet sau mai mult daca va place mai acrisor nitel

ulei de floarea soarelui

o lingurita seminte de susan

Este o mancarica ce se prepara usor doar ca necesita oaresce pregatiri inainte, intrucat odata ce pui carnea in wokul incins, trebuie sa avem la indemana toate celelalte ingrediente. Intai am curatat ghimbirul si l-am ras fin, tot asa am facut si cu cateii de usturoi. Curatam ardeiul de seminte si-l feliem subtire. Intr-un blidisel, amestec amidonul cu o lingura de apa, adaug si sosul de soia si mierea. Punem pe foc o oala cu apa cu sare iar cand aceasta incepe sa fiarba, adaugam taiteii si-i lasam sa fiarba.
Punem wokul pe foc, adaugam si uleiul si-l lasam sa se incinga inainte de a adauga carnea de porc taiata bucati de marime medie. O lasam cateva minute pe foc sa se rumeneasca dupa care….supralicitam in rafale, adaugand ghimbirul, usturoiul, ardeiul, fasolea, optionalele: sosul de stridii si otetul, mai lasam cateva minute sa se prajeasca laolalta, mestecand mereu – musai caci fiind pe foc mare si wokul incins, se arde repede. Dam focul mai incet si e momentul sa turnam si sosul de soia, mestecam apoi mereu. pentru ca mi s-a parut ca nu s-a facut destul carnea, am mai adaugat nitica supa de carne – cam contravine regulilor genului asta de mancare stir-fry adica prajire rapida, oricum de obicei carnea se face foarte bine desi sta putin pe foc, carnea de pui se preteaza totusi mai bine genului asta de mancare si iese mai frageda – e drept, in primul rand e meritul amidonului de porumb care face ca sucurile de carne sa se pastreze in interior. Mestecam cu rabdare pana cand  sosul se ingroasa si ….e gata. Impartim taiteii in farfurii si deasupra punem porcul cu sosul aferent. Si cireasa de pe tort……e susanul, presaram, presaram peste bunaciune din belsug ca n-avem de ce sa ne zgarcim taman acu`.
Mmmm, rapid si delicios.Farfurie