contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Prajitură Cocomac

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

 037788

Reteta asta de prajitura am primit-o pe mail de la sora mea, mi s-a parut ca suna bine, nu e  foarte complicata, asa ca am trecut-o pe lista de meniu de Craciun. Este gustoasa si aspectuoasa, sigur ramane in lista mea permanenta de deliciuri. Mai mult ca sigur ca numele i se trage de la blatul de baza care are, printre ingredientele de baza, nuca de cocos si macul, de unde alaturarea de ….cocomac. Prajitura are un blat, o foaie dobos iar intre ele o crema de unt despre care mama soacra a comentat ca e cam…gretoasa, noooo, chestie de gust, dansa spune de toate cremele de unt ca-s asa, restului familionului ne-a placut foarte mult, totusi pentru cei care impartasesc gusturile soacrei mele le sugerez sa inlocuiasca untul cu mascarpone, va fi delicioasa si cu un gust mai..fresh. Am inlocuit cafeaua ness cu inka ca sa pot da si la copilasi si, din neatentie, am pus in blatul inferior 200 de grame de nuca de cocos in loc de 150 de unde un aspect nitel faramicios, din fericire a fost un neajuns minor-minor.

Pentru blatul de la baza avem nevoie de:

8 albusuri

200 gr. zahar

150 gr. nuca de cocos

50 gr. mac

2 linguri faina

1 praf de copt

008
Preincalzim cuptorul la 200 grade C si pregatim tava pentru blat, fie o ungem cu u si o tapetam cu faina, fie (varianta aleasa de mine) tapetam tava cu hartie de copt. Intr-un bol, batem spuma teapana cele opt albuşuri, cand acestea sunt gata, adaugam rand pe rand 200 gr zahăr, 2 linguri făină, 1 praf copt, 50 gr de mac, 150 gr de nucă de cocos, amestecand cu grija cu o lingura de lemn sa  se lase spuma dalbusuri. Când este bătută se toarnă in tavă unsă şi tapetată cu făină, nivelam aluatul si-l baga la cuptor.  

Pentru foaia de doboş, avem nevoie de:

2 ouă

2 linguri apă

4 linguri zahăr

4 linguri făină.

003

Mixam laolalta toate ingredientele pana se omogenizeaza, turnam in tava tapetata fie cu unt si faina fie cu hartie de copt, nivelam cu atentie şi se pune la cuptor. Stati prin zona ca nu dureaza mult si e gata, sa nu se arda.

Pentru crema, avem nevoie de:

8 gălbenuşuri

300 gr. zahar

150 ml lapte

2 plicuri ness (inka pentru necafegii)

300 gr. unt (sau mascarpone)

Intr-o craticioara, frecam galbenusurile cu zaharul pana cand capata un aspect mai….pufos, adaugam ness-ul si laptele si-l punem pe foc la bain marie mestecand mereu pana se ingroase.Da, stiu, la inceput pare o misiune imposibila dar e doar o impresie, pana la urma a iesit perfect.

007

O lasăm la răcit după care o mixam cu 300 gr  unt la temeratura camerei.
PicMonkey Collage

In final asamblam totul. Intai blatul cu nuca de cocs si mac il acoperim cu jumatate din cantitatea de crema, nivelam frumos cu un cutit cu lama lunga, deasupra punem foaia de dobos, presam foarte usor si intindem si restul de crema, nivelam cu un cutit dupa care deasupra radem ciocolata rasa. OK