contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Prajitura Cu Foi Glazurate Cu Zahar Ars

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Inainte de Sărbători, în căutare de noi reţete pentru prăjituri, am văzut pe pagina "Bucătăreselor vesele" prăjitura "Vienetta". Mi-a atras atenţia, arăta tare bine, cu multă cremă, zahăr ars, mmmmmmm mi-am zis că sigur papilele mele gustative vor fi în culmea fericirii, şi chiar dacă alor mei, şi nu numai lor, le plac prăjiturile cu ciocolată hai să o încerc.
Nu am respectat întocmai reţeta lor având o tavă mai mică pentru copt foi.
Pentru preparare a foilor am folosit:
- 5 ouă
- 5 linguri de apă rece
- 100 g zahăr
- 75 g nucă măcinată
- 80 g făină
- 1/2 plic praf de copt
Am bătur bine albuşurile spumă, am adăugat apa rece, zahărul, continuînd să bat albuşurile cu mixerul la viteză maximă încă 1 minut. Am adăugat la final făina amestecată cu praful de copt şi cu nuca, amestecînd compoziţia uşor, numai prin răsturnare, cu o lingură.
Din această compoziţie am copt, pe rând, trei foi pe dosul tăvii tapetate cu hârtie de copt unsă cu puţin unt.
Pentru cremă am folosit:
- 3 gălbenuşuri
- 400 ml lapte
- 150 g zahăr
- 200 g unt
- 70 g făină
250 ml lapte l-am pus la fiert împreună cu zahărul
Gălbenuşurile le-am amestecat cu laptele rămas, am pus peste ele făina amestecând cu un tel pentru a elimina cocoloaşele formate,
iar cînd laptele dă în fiert am turnat compoziţia de gălbenuşuri şi am lăsat să fiarbă până se îngroaşă. Se pun la rece. Fiind înainte de Crăciun când temperaturile erau mult sub O grade, a fost suficientă o oră de stat afară.
După răcire am adăugat un unt şi am mixat câteva minute, devenind o cremă spumoasă şi fină.
Din 200 g zahăr tos am am preparat un caramel pe care l-am întins fierbinte pe două foi. Jumătate din cremă am întins-o pe prima foaie caramelizată, am acoperit cu a doua foaie, am pus restul de cremă apoi ultima foaie.
Peste prîjitură am întins albuşurile rămase de la cele trei ouă, bătute cu 150 g zahăr.
Nu vă recomand să folosiţi albuşurile pentru nota finală a prăjiturii, acestea dovedindu - se a fi aspectuoase în primele 5 - 6 ore, după care, încet, încet, parcă s-au topit.
A doua oară când voi prepara această prăjitură, fiindcă sigur o să o mai prepar - este foarte gustoasă, am să folosesc o glazură caramel sau altceva.