contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Prajitura Cu Mure Si Nectarine

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
     Am avut pofta acum cateva zile de ceva dulce si fructat, racoritor si gustos si am incercat reteta aceasta. Si iata ce a iesit

     Ingrediente:
  • 200g unt la temperatura camerei 
  • 200g zahar + 100g pentru fructe
  • 4 oua mari
  • un plic de praf de copt (o lingurita si jumatate)
  • un praf de sare
  • zahar vanilat sau de preferat, o lingurita de extract de vanilie
  • 360g faina + 30g pentru fructe
  • 400g mure de padure
  • 3 nectarine (fara samburi si taiate felii)
  • 3 linguri de rom negru (lichior de piersici sau bourbon)
  • o mana de alune (sau nuci, migdale, orice fel de aluna) 

     Se mixeaza bine untul cu zaharul (200g) pana cand se dubleaza volumul. Se pun ouale unul cate unul si se mixeaza putin aluatul dupa fiecare(daca folositi un unt de proasta calitate, cu mult zer, atunci se poate ca amestecul sa se taie, nu va faceti probleme, nu-i nici o problema). Se adauga vanilia si se amesteca putin.
     Separat se amesteca produsele uscate: faina (360g) cu sar, praf de copt, care apoi se adauga treptat in aluat. Intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina se adauga 3 sferturi de aluat peste care se adauga murele (eu le-am dat un pic prin faina, pentru ca nu vreau sa ajunga pe fundul tavii). Alt sfat din experienta ar fi urmatorul: daca aveti o tava de copt subtire, va sfatuiesc sa puneti hartie de copt in loc de faina.
     Separat se lasa la macerat feliile de nectarina in alcool (rum, bourbon sau peach schnapps - aka lichior de piersici) si zahar se acopera cu folie si se da la rece cam 15 minute. Inainte de a pune nectarinele in aluat se amesteca cu faina (100g)  apoi se adauga peste mure.
     Alunele (sau nuci sau migdate, etc) se trag putin la tigaie (fara nici un fel de ulei) cat sa se rumeneasca putin si se zdrobesc putin cu un cutit ascutit. Se adauga in restul de aluat si se intinde totul pe deasupra prajiturii.
     Se da prajitura la cuptorul preinclzit, la 180-190 de grade cam o ora sau pana cand prajitura e rumenta si fructele s-au copt bine la interior (se incearca cu o scobitoare, daca raman resturi zemoase pe scobitoare atunci mai trebuie sa stea la cuptor cateva minute).
     Dupa ce s-a copt se scoate din cuptor si se lasa la racit acoperita cu un servet curat. Se taie atunci cand s-a racit si se serveste cu inghetata de vanilie si cu limonada rece. S'aveti pofta!