contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Prajitura Cu Nuca Si Krantz

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
 Am vazut aceasta prajitura la Diana pe blog... Mi-a placut foarte mult cum arata, deci m-am decis s-o incerc si eu... reteta Dianei
Blat:
• 8 oua
• 8 linguri zahar
• 8 linguri faina
• 8 linguri nuci macinate
• 1 plic praf de copt
Caramel :
• 200 g zahar
• 50 g unt
Crema :
• 4galbenusuri
• 250 g zahar
• 1 plic zahar vanilat
• 400 ml lapte
• 3 lg faina (eu am pus amidon de porumb)
• 250 g unt
Bezea:
• 4 albusuri
• 220 g zahar
• 2 linguri suc de lamaie
Krantz:
• 3 linguri zahar
• 3 linguri nuci
Blat:
Separam albusurile de galbenusuri si le batem bine cu zaharul adaugat treptat. Adaugam galbenusurile si batem putin pana se incorporeaza bine in compozitie, apoi punem faina cernuta cu praful de copt si nuca macinata. Amestecam usor cu o paleta si turnam compozitia in tava mare de la cuptor.
Coacem la 180 de grade timp de aproximativ 25 de minute.
Rece se taie in doua pe orizontala.
Caramel :
Intr-o cratita mica punem zaharul la foc mic pentru caramelizat, cand devine auriu, dam cratita deoparte si ametecam bine pana se topeste tot zaharul apoi punem untul.
Cu miscari rapide stropim blaturile de prajitura cu acest sirop caramel.
Crema :
Galbenusurile le amestecam cu zaharul, vanila si faina adaugam 100ml lapte rece si amestecam bine pana se desfac toate cocoloasele. Restul de lapte se fierbe apoi se toarna peste compozitia de galbenusuri. Se fierbe crema la foc mic pana se ingroasa, adaugam vanilia si o lasam la racit.
Untul moale il adaugam in crema rece si mixam bine, bine pana obtinem o crema spumoasa.
Krantz:
Ungem o tava de inox cu ulei. Zaharul il caramelizam, punem nuca taiata si amestecam bine. Turnam caramelul pe tava si il lasam la racit. Apoi il sfaramam cu ajutorul ciocanului pentru snitele.
Bezeaua:
Cele 4 albusuri ramase de la crema le batem bine cu zahar impreuna cu sucul de lamaie, apoi punem vasul pe baie de aburi si fierbem bezeaua pana se intareste....in tot acest timp batem cu telul.(eu am folosit mixerul)
Asamblare:
Umplem blatul cu jumatate de crema, restul de crema o punem peste blat si apoi punem bezeaua de albusuri, decoram cu krantz.
Diana a zis ca reteta e pentru tava de 28/38cm ...eu am avut tava de 26/36 cm.... Multumesc Diana pentru reteta... e deosebita!!!......
Eu nu am mai gatit cu bezea... dar nici nu am mancat bezea care sa nu fie facuta la cuptor.... Pe baia de abur... bezeaua era f tare (ma durea mana de amestecat cu mixerul la viteza maxima) Din cauza ca m-am grabit, nu am asteptat sa se raceasca bezeaua si apoi s-o pun pe prajitura ci am pus bezeaua abia luata de pe foc pe prajitura asamblata scoasa din frigider. Bezeaua calda peste crema rece.. s-a cam inmuita... Parerea mea... pt ca nu stiu cum ar fi trebuit sa fie...