contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Prăjitură Cu Prune şi Crustă De Migdale

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Prietena mea "Kochen & geniessen" iar mi-a stimulat apetitul. Fiindcă e vremea prunelor mi-a servit câteva reţete de prăjituri să-mi lase gura apă. Am ales una şi am pregătit-o în week-end. Din ea n-a mai rămas nimic. :))
Ai nevoie de:
* 1 plic de budincă de vanilie pentru 500ml (1/2 l) lapte
* 500ml (1/2 l) lapte
* 8 linguri + 250g zahăr
* 1,5 kg prune (acum depinde de lărgimea tăvii; eu am folosit o tavă mai îngustă şi mai mică decât aia de aragaz şi mi-au intrat doar cam jumătate din cantitate)
* un pic grăsime şi făină pentru unsul şi tapetatul tăvii
* 250g unt moale (la temperatura camerei) sau margarină (eu prefer totuşi untul)
* 1 pliculeţ zahăr vanilinat
* sare
* 4 ouă (mărimea M)
* 300g făină
* 50g amidon (dacă nu ai, suplimentezi cu încă vreo 80-100g făină)
* 1 pliculeţ praf de copt
* 5 linguri de smântână dulce (din aceea lichidă pentru frişcă)
* 100g de foiţe de migdale (ca cele de pe prăjitura aceasta)
* zahăr pudră
Preparare:
1. Speli prunele, le tai pe din două (pe linie) şi scoţi sâmburii.
2. Amesteci praful de budincă cu 4 linguri de zahăr şi un pic de lapte, apoi cu restul de lapte şi fierbi la foc mic amestecând mereu până se îngroaşă. O laşi la răcit în vasul respectiv, după ce în prealabil ai aşezat direct peste ea o folie de plastic alimentară (ca să nu se usuce la suprafaţă). Fii fără grijă, nu se topeşte.
3. Amesteci untul cu 250g zahăr, cu zahărul vanilinat până devine o cremă. În ea încorporezi ouăle unul câte unul şi praful de copt stins în oţet (sau zeamă de lămâie). Apoi adaugi făina şi amidonul puţin câte puţin. În tava unsă şi tapetată întinzi cu o spatulă aluatul care e ceva mai tare, deci nu curge.
4. Aşezi apăsând uşor prunele peste aluat (pot fi destul de apropiate între ele). În budincă amesteci 5 linguri de smântână dulce şi o torni (repartizezi) peste prune. Presari foiţele de migdale şi 4 linguri de zahăr. Dai prăjitura la cuptorul preîncălzit (c. electric: 175 °C / c. cu aer fierbinte: 150 °C / c. cu gaz: nivelul 2 sau foc moderat) timp de 50-60 de minute. O laşi la răcit şi apoi pudrezi cu zahăr. Gata!