contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Prajitura Cu Stafide (fanuropita)

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

 



Aceasta prajitura aromata si pliiina cu stafide :P, este desprinsa din cartea pe care mi-am cumparat-o din Grecia, cu multe si inedite retete cu ulei de masline :)
Este o prajitura speciala, pentru o comemorare speciala, cea a mamei Sfantului Fanurie, sfantul pe care il simt cel mai aproape de inima mea, dar se poate prepara oricand, fiind cu siguranta la fel de savurata :)
In mod normal, aceasta prajitura se coace in data de 26 august, pentru ca in ziua de 27 august, cand se sarbatoreste ziua sfantului Fanurie, sa fie binecuvantata si impartita saracilor, ca pomana pentru sufletul mamei lui.
Eu nu am reusit anul asta sa o prepar in timp, dar m-am gandit ca va va fi cu siguranta de folos anul viitor, daca va ganditi sa o preparati in scop religios, ori, dupa cum spuneam mai sus, in orice simpla zi a saptamanii ;)
Ingrediente:
- 375 ml. ulei de masline extra virgin
- 500 g. zahar
- 1 kg. faina
- 375 ml. apa calduta
- 125 ml. brandy (coniac)
- 250 ml. suc proaspat stors de portocale
- 300 g. stafide, taiate in jumatate
- 1/2 lingurita nucsoara pudra
- 1 varf de cutit cuisoare pudra
- 1 lingurita scortisoara pisata
- 1 lingurita bicarbonat de sodiu
- 1 lingurita praf de copt
- miere
- nuca tocata
Mod de preparare:
Amestecati, intr-un vas incapator, zaharul cu uleiul de masline, pana cand se dizolva. Folositi mixerul sau chiar mainile, cum scrie-n carte :P
Adaugati apa calduta, coniacul (daca e zi de post, inlocuiti-l cu suc de portocale), condimentele si bicarbonatul dizolvat in sucul proaspat de portocale.
Amestecati, separat, faina cu praful de copt, ambele cernute si stafidele taiate in jumatati (daca sint mici, nu mai este nevoie sa le taiati). Adaugati compozitia uscata, treptat, in vas, peste compozitia cu ulei si zahar; amestecati totul foarte bine.
Ungeti o tava mare si adanca cu ulei si tapetati-o cu hartie de copt. Turnati compozitia in tava, stropiti-o cu putin ulei de masline si dati-o la cuptor (preincalzit), la foc potrivit (175-180 grade C) pentru cca. 45-50 de minute. Verificati cu o scobitoare daca s-a copt (daca strapungeti mijlocul prajiturii, aceasta ar trebui sa iasa curata).
Lasati prajitura la racit si taiati-o in patrate sau cum doriti ;)
Eu am "uns-o" cu miere si am ornat fiecare bucatica cu nuca tocata mare.
E foarte gustoasa si aromata!!!!!!!

Articol recomandat de savalaura.blogspot.com