contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Prajitura Fabuloasa De Vara Cu Fructe Si Bezea

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
by Alice albinutza

  Pana azi eram convinsa ca Pavlova (by J.O) si Rulada de bezea cu frisca si capsuni sunt favoritele mele, adica  'za best of 'za bets, the ultimate....dar...va spun cinstit: m-am inselat amarnic. Omul cat traieste invata si mai ales se desavarseste. Asa ca dragii mei, declar sus si tare ca aceasta este cea mai tare prajitura cu fructe si bezea, Ever! Am pozat-o si apoi am muscat timid din ea... am inmarmurit si apoi am strigat dupa Ralu... "unde esti ca mor aici?!" Pe bune. E cea mai tare praji ever.
   Sa va descriu putin, desi mi-e tare greu : mmm....blat moale si catifelat de migdale sfaramate, contopit cu bezeaua coapta ce pune pojghita crocanta deasupra, apoi aprioric vine sa desavarseasac aceasta minunatie, spuma densa si profunda de smantana bine batuta, urmata apoteotic de sublimul etern: fructele proaspete... peste toate praf de stele alb. O minunatie de sentimente, dulcisme amestecate unele cu altele impreunate de gustul dulce-acrisor al fructelor. Doamne... e perfectiunea!
   Asadar ingrediente:
   pentru prima compozitie:
  • 100 gr unt
  • 100 gr zahar tos
  • 2 galbenusuri
  • 1 plic praf de copt
  • 50 gr migdale rasnite
  • cateva fire de sofran
  • 3 linguri apa
  • coaja rasa de la o lamaie
   pentru bezea:
  • 4 albusuri mari
  • 225 gr zahar tos
  • 30 gr migdale rasnite
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • zahar pudra pentru presarat
  • 1 banana
  • 3 caise
  • capsuni

  Incalziti cuptorul la treapta 3/170 grade. Tapetati o forma rotunda cu inel, de 26 cm, cu hartie pentru copt si ungeti bine cu unt. 
   Intr-un bol amestecati faina cu praful de copt si migdalele rasnite.
   Firele de sofran le puneti la infuzat in 3 linguri de apa fierbinte.
  Intr-un bol frecati untul cu zaharul pana se face spuma, adaugati apoi galbenusurile si coaja de lamaie si mixati bine. Adaugati faina, praful de copt si migdalele si amestecati pana la omogenizare completa, ajutati de o lingura de lemn. La sfarsit incorporati apa cu sofran si omogenizati. Puneti compozitita in tava pregatita si nivelati cu lingura.
   Mixati cele 4 albusuri pana se transforma intr-o spuma densa si sticloasa. Adaugati in ploaie si treptat azaharul tos si mixati putenic dupa fiecare transa de zahar. Totul trebuie sa se transforme intr-o spuma groasa si densa, o bezea. Daca folositi KA sau KEN fiti fericite, daca sunteti mai napastuite de soarta, asa ca mine, folositi un mixer si aveti grija sa nu fumege :)) So, pls help me God! poate ma aude/vede cineva si se indura de rugaciunile mele nocturne: plss... KA be my friend! :D
   Acum dupa ce v-ati ales cu o bezea demna de MasterChef (au ba), incorporati la sfarsit amestecand usor migdale rasnite fin. Turnati-o peste blatul pus in tava si nivelati. Dati la cuptor pentru 50  minute. Scoateti apoi tava si lasati pana se raceste complet. 
   In timp ce toata minunatia se coace incet si sigur in cuptor, bateti spuma 200 ml smantana, pana ce obtineti frisca. Opriti-va la timp, altfel e rost de mers la super-market sa mai luati o tura :).  Dati la rece pana in momentul asamblarii prajiturii. Spalati capsunile si lasati-le la scurs. Caisele taiati-le suvite, banana rondele....
    Cand prajiturica s-a racit complet, asezati-o pe un platou si puneti peste ea smantana proaspat batuta si racita bine. Intindeti uniform. 
    Peste aruncati cu fructe...dupa cum va trece prin feeling. Pudrati cu praf alb, de stele, in momentul servirii. Din belsug! 
  O nebunie, va asigur!

  Pofta buna!