contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Prajitura Marmorata Cu Mere De Vara Caramelizate

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
mal

Dupa cateva luni in care n-am apucat sa postez nimic pe blog, revin cu o noua reteta.
Una de prajitura, cum altfel :P.
INGREDIENTELE :
 se masoara cu cana, pentru ca pe vremuri, cantarele de bucatarie erau cel mult un vis frumos.

Asadar, faceti rapid rost de o cana de 250 ml, o tava de copt clasica- dreptunghiulara ...si sa ne apucam de prajiturit ;).

Luati un castron si puneti in el :
4 cani rase de faina 000
2 cani rase de zahar
2 cani  de iaurt
1 cana de ulei ( puteti inlocui cu unt topit, sau puteti amesteca untul cu uleiul, dar sa rezulte o cana )
4 oua medii
zahar vanilat dupa gust ( eu am pus semintele de la un sfert de pastaie de vanilie )
1 pliculet de praf de copt 
o piscatura de sare
IMPORTANT !
(suplimentar pentru marmorare )
o lingura de cacao + 2 linguri de iaurt


Folositi  telul si amestecati cu grija ingredientele ( fara cacao si cele 2 linguri de iaurt suplimentare ) , pana obtineti o compozitie  omogena.

INGREDIENTE PENTRU MERELE CARAMELIZATE :




 1 kg de mere
 5-6 linguri de zahar (sau mai mult daca merele sunt acre/necoapte , ca ale mele ) 
un cub ( cca 20 g ) unt. 
 scortisoara macinata dupa gust

PREPARARE :

 Merele se curata si se taie felii mari.
 Feliile se pun intr-o tigaie impreuna cu zaharul si untul. Se calesc pana cand  sucul lasat de mere  se evapora si se transforma in caramel.


Tava , dreptunghiulara  se imbraca cu hartie de copt.
Se aranjeaza feliile de mar caramelizat pe toata suprafata  si se pudreaza cu scortisoara :


Turnati  aluatul avand grija sa acoperiti merele, dar pastrati cateva linguri .
Adaugati in aluatul ramas cacaua si cele 2 linguri de iaurt . Turnati si acest amestec peste cel din tava. 
Cu o furculita incercati sa faceti cercuri in aluat de jos in sus , dar fara sa deranjati merele si fara sa-l omogenizati...numai cat sa obtineti efectul " de marmura" 



Coaceti prajitura la 170-180* cca o ora. Intre timp, dupa cca 40 minute faceti din cand in cand testul cu scobitoarea/betisorul. Testati tot timpul centru prajiturii, deoarece are tendinta sa se coaca dinspre margini inspre centru. Scoateti prajitura din cuptor numai dupa ce v-ati convins ca este coapta si in mijloc ;)- asta inseamna ca scobitoarea trebuie sa fie curata, fara urme de aluat :).
Rasturnati prajitura pe o planseta si indepartati foaia de copt.


Lasati-o la racit si apoi portionati-o.
Ca sa nu se usuce, acoperiti prajitura cu o folie transparenta .
Savurati-o cu o cafea buna ;). Sau ceai . Sau ...cum si cu ce va place .



FITI BINECUVANTATI !