contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Prajitura Mozaic

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

 

Reteta Prajitura mozaic

Aluatul: 500 g faina, 200 g unt, 50 g -zahar, 200 ml smintim, 4 galbenusuri, un praf de copt, un virf de lingurita sare fina, coaja de lamiie.
Pentru stropit foaia: 200 ml lapte rece, 50 g zahar.

C r e m a : 150 g unt, 100 g zahar, 50 g nuci macinate, 50 g unci taiate cu cutitul, 50 ml rom, 50 g cacao, 200 g marmelada acrisoara, gem de portocale.
Glazura : 4 albusuri, 200 g zahar tos, 15 g rom sau zeama de lamiie, 50 g ciocolata sau nuci tocate.

Mod de preparare a prajiturii Mozaic
Intr-un castron, se freaca untul cu zaharul pina cind se moaie, se adauga galbenusurile, smintina, sarea, coaja de lamiie si, la urma, faina amestecata cu praful de copt. Aluatul se framinta pina se incorporeaza faina, apoi din el sc modeleaza pe masa (sau pe o foaie de nailon, presarata cu faina) un sul mai gros care se imparte in trei parti. Fiecare bucata se intinde in foaie dreptunghiulara cu grosimea de 6—7 mm si se asaza pe dosul unei tavi de cea 26/40 cm presarata cu faina (netezita cu palma); foaia se intinde, in continuare, in grosime de 3—4 mm, ca sa acopere toata tava si, apoi, se coace, cea 20 minute, la foc mijlociu, in cuptorul incalzit dinainte. Dupa 15 minute, tava se intoarce, daca cuptorul nu coace uniform si focul se reduce putin, ca prajitura sa nu se rumeneasca prea mult. Cind se scoate tava din cuptor, se trece cu cutitul pe sub foaie si se lasa sa alunece pe o suprafata dreapta (dosul unei tavi). Astfel se procedeaza cu toate foile care, pe masura ce se coc, se asaza unele peste altele.
Pentru crema, se alege foaia cea mai putin reusita, se farimiteaza (bucatele de marimea unui bob de porumb) si se stropeste cu laptele rece in care s-a dizolvat zaharul. Untul se freaca cu zaharul, ca sa se moaie, se adauga marmelada, gemul de portocale, romul, nucile macinate si in felii si cacaua cernuta; se amesteca bine, ca sa se omogenizeze, apoi se pune foaia zdrobita care a absorbit tot laptele si se amesteca cu lingura, usor, prin rasturnare (ca sa ranima bucatile intregi). Orema se pune pe una din foile ramase, se niveleaza bine cu cutitul si se preseaza, ca sa nu ramina goluri. Cealalta foaie se asaza deasupra si se preseaza cu dosul unei tavi, peste care s-a pus o mica greutate.


Albusurile se bat spuma, se adauga zaharul tos si romul sau zeama de lamiie, dupa care se bat in continuare, pe un vas cu apa clocotita, 8 —10 minute, ca spuma sa se intareasca (sa-si mentina forma) si sa se in fierbinte bine. Se insista permanent pe fundul lighenasultti, ca sa nu se coaguleze albusul. Cind se ia de pe aburi, se pune un zahar vanilat, daca nu s-a pus rom, se bate putin, ca sa se amestece, apoi se desarta peste prajitura si se niveleaza cu dosul furculitei cu care se traseaza dire din colturile opuse ale tavii. Peste spuma se rade putina ciocolata, prin razatoarea cu gauri mici, sau se pun nuci tocate.
Foaia de deasupra se poate unge numai cu glazura alba, preparata din-tr-un albus, 100 g zahar pudra si o lingura cu zeama de lamiie (v. „Glazura alba”). Se lasa sa se usuce in camara, pina a doua zi, apoi, prajitura se taie in bucati de 3/5 cm.

Retete asemanatoare


Articol recomandat de retete-prajituri.net