contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Prajitura "lamiita" (alba Ca Zapada)

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Sincer, nu am pregatit de foarte multe ori aceasta prajitura.
Insa de foarte multe ori am mincat-o.
Mi-a placut de fiecare data asa ca, am cerut intotdeauna reteta.
Cu mici diferente de personalizare, retetele erau asemanatoare.
Nu am respectat nici una intru totul.
Iar reteta mea mereu a suferit mici transformari.
Putea sa fie altfel de data aceasta?
Doar ca, cea de acum va ramine imortalizata in aceasta pagina de spatiu virtual.
Asadar, cum am pregtit de data aceasta "Lamiita" sau "Alba ca zapada":




Frageda, aromata, potrivit de dulce, parfumata.
O prajiturica de duminica.
Acum vine partea cea mai grea.
Reteta.
Cum am facut blatul si ce ingrediente am utilizat.
- 4 linguri osinza de porc (m-am ocupat personal cu topirea)
- 1/2 pahar de zahar
- 2 oua
- un pahar lapte
- 1 lingurita bicarbonat alimentar
- faina cit cuprinde (aproximativ 600 grame)
- coaja rasa de la doua lamii
- un virf de cutit sare
Intr-un castron am amestecat spumos osinza (untura) cu zaharul.
Am incorporat si ouale obtinind un amestec cremos.
Pentru inceput am adaugat o cana de faina si bicarbonatul alimentar pe care l-am stins cu citeva picaturi de lamiie si am omogenizat amestecul.
Am turnat laptele rece amestecind incet.
Pentru un aluat aromat am ras coaja de la doua lamii.
Adaugind cite putina faina am framintat pina am obtinut un aluat consistent , nu foarte tare dar care nu se lipeste de miini.
Din acest aluat vom intine pe fundul unei tavi pudrate cu faina citeva foi, cit mai subtiri, pe care le vom coace in cuptorul incalzit la 200 grade.
Vor fi gata cind marginile vor fi usor aramii. Eu am obtinut patru foi.
Crema
- 3 oua
- o cana mare zahar
- 10 linguri faina
- coaja rasa de portocala
- 1/2 plic zahar vanilat Dr Oetker
- 750 ml lapte
- 200 grame unt
Amestecam intr-un vas ouale cu zaharul pina isi dubleaza volumul.
Adaugam faina, coaja rasa de portocala si zaharul vanilat si omogenizam pina obtinem un amestec cremos.
Turnam incet laptele amestecind continuu asa incit sa  rezulte o compozitie de consistenta smintinii fara cocoloase.
Punem vasul intr-un alt vas in care fierbe apa (bain-marie) amestecind continuu pina incepe sa se ingroase compozitia. Indepartam vasul de pe foc si adaugam untul. Cu miscari usoare integram untul in budinca obtinuta.
Stoarcem doua lamii si adaugam zeama peste crema obtinuta procedind ca si in cazul untului. Lasam apoi sa se raceasca inainte de asamblarea prajiturii.
Finalizarea prajiturii
Pregatim o tava acoperind-o cu folie alimentara asa incit marginile foliei sa se rasfringa suficient cit sa acopere prajitura. Asezam prima foaie de aluat apoi turnam o parte din crema distribuind-o pe toata suprafata.
Procedam astfel pina terminam, la partea superioara avind ultima foaie de aluat. Presam usor asfel incit sa ne asiguram ca foile s-au lipit bine iar stratul de crema s-a uniformizat. Acoperim intorcind marginile foliei. Punem tava la frigider pina a doua zi cind se indeparteaza folia si se portioneaza prajitura. Se serveste pudrindu-se din belsug cu zahar pudra vanilat Dr. Oetker.


O prajitura reusita, o reteta ce merita incercata.