contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Prajitura Rasturnata Cu Gutui

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga


Desi am facut si dulceata si peltea, tot ne-am trezit cu o sacosa de gutui parfumate prin balcon. Optiuni sunt destule, diverse prajituri sau mancaruri, asa ca vom incepe cu o prajitura simpla, iar zilele urmatoare va povestesc despre prima mancare dulce pe care am facut-o ever :) Daca nu aveti gutui, dar va surade ideea de prajitura rasturnata, puteti folosi cu incredere si mere.
Pentru o forma de 28cm am folosit:
  • 1 kg gutui
  • 50 g unt
  • 100 g zahar pentru blat si 100 g zahar pentru aluat
  • 4 linguri faina
  • 4 linguri de ulei
  • 4 oua
  • 2 lingurite zahar vanilat (2 pliculete)
  • un praf de copt
  • optional, putina scortisoara pentru ornat
Curatam gutuile pe rand, le taiem in sferturi si le curatam de seminte. Le putem lasa asa sau le taiem cubulete pe  care le aruncam repede intr-un bol cu apa si putina zeama de lamaie, ca sa nu se inroseasca.
Ungem o cratita cu unt, punem gutuile scurse de apa, presaram peste ele 100 de grame de zahar si restul de unt taiat bucatele. Dam la cuptor, la 180 de grade vreo 20 de minute, pana zaharul se topeste si gutuile se rumenesc putin. Lasam sa se raceasca pana ne ocupam de blat.
Separam ouale, iar albusurile le batem spuma tare. Adaugam zaharul, lingura cu lingura, zaharul vanilat, mixand in continuare. Punem si galbenusurile unul cand unul, uleiul si faina amestecata cu praful de copt. Amestecam compozitia cu grija pentru ca sa ramana aerata si o turnam peste gutui.
Coacem prajitura la 180 de grade vreo 30 - 40 de minute, pana se coloreaza frumos si trece testul scobitorii. Trecem un cutit subtire intre peretii prajiturii si cratita, ca sa se dezlipeasca si cu o miscare rapida rasturnam prajitura pe un platou.
Cand se raceste, presaram putina scortisoara si ne delectam cu o prajitura simpla si aromata, cu gust de toamna :)