contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Prajitura Rasturnata Cu Smochine Si Mascarpone (upside Down Mascarpone Cheesecake With Figs)

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga


am avut o simbata de vis,am inceput-o prin a nu putea descuia usa de la intrarea in apartament,am aruncat cheile pe fereastra prietenei care sunase( si careia nu-i puteam deschide) si s-a putut descuia pe dinafara,am rasuflat usurata si dupa o cafea inspumata si neagra si fierbinte m-am apucat de tot programul administrativ de simbata.se cerea o piine facuta,am constatat ca faina e insuficienta,iar cea tocmai cumparata e uitata in portbagajul masinii care e cu hus la serviciu...sun pe tanti ce sta cu simon din cind in cind si imi trimite.deschid frigiderul si vad ca am o cutie cu mascarpone ce expira curind,iaurt de capra homemade care si el trebuie consumat(asta cu iaurtul e o alta poveste,simon a dezvoltat o alergie la laptele de vaca si ma specializez acum in lapte de caprite ,in curind voi face si feta,cred:)),le scot si pe ele ,poate-mi vine vreo idee.deocamdata nu am niciuna,alerg de ici colo,pun rufe la uscat,schimb lenjerii,sterg praf,aspir,ma conversez,raspund la noianul de intrebari:mami,de ce...?mami ,imi cumperi...?copiii de azi au o adevarata problema cu shopping-ul,de jucarii,of course...
printre toate astea trebuie sa facem si o plimbare,sa cumparam rechizitele necesare orei de pictura de la gradinita,avem o lista...si revista xenox,sa nu uit,asta e cel mai important!plus ceva siropuri,deja aud un tusitor mic cutremurindu-se...efectele intrarii in comunitate!
sa facem si o vizita .promisa.deci datorie curata.
incet ,incet imi fac ordine in minte ,respir mai rar si eficient ,ma golesc de graba si panica de a nu-mi indeplini obiectivele in timp util.pentru prinz stabilesc repede meniul:gratar din piept de pui cu salata de conopida,pun pieptul la marinat deja...dau iar cu ochii de mascarpone si iaurt...nu mai gindesc ,pur si simplu le rastorn intr-un vas,torn zahar peste ele,amestec bine,adaug si ou,(ce lesinata culoare au galbenusurile,adaug si ceva turmeric,vreau culoare,sunt trista fara de ea!) ,zahar vanilat,coaja rasa de lamiie,praf de copt amestecat cu faina...caramelizez ceva zahar intr-o forma de tarta(de 24 cm),in caramelul cald infing niste jumatati de smochine,astept un pic sa se raceasca,sa ramina in forma asa cum le-am pus,torn deasupra compozitia de aluat si drumul spre cuptorul preincalzit,la foc potrivit primele 20 minute si la mic urmatoarele cca 40,nu am cronometrat...oricum deasupra va fi rumen,crapat,compozitia coagulata.scot si pun la racit prajitura,acoperita cu un prosop,sa "transpire"putin,asta ma va ajuta sa o rastorn fara sa-i provoc daune estetice prea mari...
si cum procesul tehnologic l-am descris,sa scriu si lista ingredientelor:
1 cutie mascarpone ,250 gr,
200 -250ml iaurt ,
200 gr zahar+2-3 linguri extra,
4 smochine mari,taiate in 1/2,
2 oua,
1 esenta de vanilie,
2 lingurite praf de copt amestecate cu 260 grame faina,
1 lingurita rasa turmeric(pentru culoare),
coaja rasa de lamiie.
asta a fost desertul,am luat cu noi si in vizita,am mai servit pe unul-altul,cert e ca nici o firimitura nu certifica existenta lui efemera,ci doar memoria noastra afectiv-gustativa.a placut tuturor,o consistenta pufoasa la margine si asemanatoare intrucitva unei budinci la interior,aromat,smochinele i-au dat acel "ceva" altceva ,obiectiv indeplinit!


si,cum sa nu, le-am indeplinit si pe toate celelalte!si inca altele...acum unii dorm ,iar eu va scriu despre simbata mea,domestica pina in strafundurile ei ,incarcata si foarte frumoasa .intocmai ca aceasta zi de toamna...noapte buna!
enjoy!


Share




Articol recomandat de alison-trials.blogspot.com